Nyomtatás

Fontos információk gombaszedés előtt

338

Leggyakrabban őzlábgombával, rókagombával vagy galambgombával találkozhatnak az emberek a főváros környéki erdőkben – mondta az InfoRádiónak Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt szóvivője. Hozzátette: a gombákból saját célra maximum két kilogrammnyit lehet szedni.

Az elmúlt időszakban esett csapadéknak köszönhetően nemcsak a Pilisi Parkerőben, hanem országszerte is megjelentek a gombák. A gyűjtéssel kapcsolatban először is arra hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a parkerdő szóvivője, Mészáros Péter, hogy legyünk azzal tisztában, milyen gombát szeretnénk gyűjteni.

"A főváros vonzáskörzetében lévő parkerdőben a több mint kétezer gombafaj közül csak néhány százzal találkozhatnak rendszeresen a természetjárók.

De tudni kell azt is, hogy ezek közül 58 faj védett"

– hívta fel a lelkes gombarajongók figyelmét a szóvivő. Mint mondta, a leggyakoribb a Budapest-környéki erdőkben az őzláb, a rókagomba, a galambgomba, illetve a tinóru gombák, köztük pedig az ízletes vargánya, amely a barna kalapjával elég feltűnő jelenség a természetben.

Arra is kitért, hogy külön engedély nélkül az állami területek többségéhez hasonlóan

a Pilisi Parkerdőben is csak két kilogrammnyi ehető gombát lehet gyűjteni személyes felhasználásra.

Ha valaki ennél többet szeretne gyűjteni, vagy értékesítési céllal gyűjtené, akkor ahhoz külön engedély szükséges,

Aki rendelkezik gombaismerettel, vagy ebből szakvizsgát is tett, annak nem szükséges, de az egyszerű természetjáróként gyűjtött gombát mindenképpen érdemes szakértővel bevizsgáltatni. "Általában a piacokon vannak gombaszakértők, akikhez oda lehet vinni a gyűjtött gombát, és meg lehet győződni arról, hogy biztosan nem mérgező gombát fogunk-e elfogyasztani" – tette hozzá Mészáros Péter.

Nyitókép: Selmeczi László
(Forrás: infostart.hu)

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek