Nyomtatás

A COVID-19 várhatóan világszerte felgyorsítja az ellátási láncok, gyártóipar és online kereskedelem változásait

528

A koronavírus járvány rávilágított, hogy bár az ellátási láncok magas minőségű és hatékonyságú szintet értek el, nem beszélve a kapacitásokról és a költségekről, azonban a rendszerben kevés tolerancia van beépítve az esetleges hibákra és nehézségekre.

Sok gyártócég bezárta kapuit a vírus terjedésének megállítása érdekében, de más cégek is leálltak, hiszen az alapanyagok, fontos alkatrészek és termékek ellátása sem volt biztosított az ellátási láncban történt fennakadásoknak köszönhetően - derül ki a Colliers International legújabb “Tendenciák, melyeket a COVID-19 járvány felgyorsíthat” című jelentéséből, amelyet eljuttatott az OGH hírügynökséghez.

 “Az áruk mozgatása szerte Európában komoly kihívásokba ütközik az országhatárokon történő fennakadások miatt– amely Amerikát vagy Kínát nem érinti - a korai pozitív előjelek ellenére ezek a nehézségek továbbra is fennállnak. Ebből kifolyólag, akik pontos (just it time) időben történő áruszállításra számítanak, azoknak át kell ütemezniük az időzítéseiket, vagy alternatív megoldásokat kell találniuk.

Ezek a késések főleg azoknak jelentenek komoly kihívásokat, akik romlandó árukkal foglalkoznak, így ezen cégek részéről elképzelhető a nagyobb tárolási területre, vagy hűtött terület bérlésére történő igény megnövekedése.”

mondta Kevin Turpin, a Colliers International regionális piackutatási igazgatója.

A jelentés főbb pontjai közt olvasható többek között:

Autóipar és a közösségi autózás (car sharing) iparágának felemelkedése

A világ számos autógyárának központja Európában található, és ezek világszerte jelentős gyártó kapacitással/ képviselettel rendelkeznek. A gyártási folyamatok az elmúlt időszakban hetekre leálltak, mely hatása dominóeffektusként söpört végig az ezekkel összekapcsolódó iparágakon - köztük a beszállítókon, szállítmányozási és logisztikai cégeken át az autókereskedésekig.

Emellett az autóipar már a koronavírus megjelenése előtt is komoly kihívások előtt állt, az ingadozó eladások, önvezető autók megjelenése, a fenntarthatóság / hybrid járművek gyártásának irányába történő elmozdulás mind próbatétel elé állították az iparágat. A válsághelyzet – a többi szektorhoz hasonlóan – felgyorsíthatják ezen változásokat, bár a realitások talaján maradva ezek nagyon összetett és jelentős méretű iparágak, így a változások is időigényesebbek lehetnek.

Jelenleg a tömegközlekedés és az autóhasználat is lecsökkent több országban, hiszen sokan otthonról dolgoznak. Hogy a tendencia folytatódik-e, kiderül, hiszen kevesebb ingázó várható, akik bemennek a munkahelyükre, illetve az üzleti utak szükségessége is jobban felülvizsgálatra kerül. Lehetnek azonban a helyzetnek nyertesei is, pl. a jelenlegi körülmények következtében megugorhat az autómegosztó (car sharing) vagy mobilitást nyújtó (MaaS) szolgáltatások népszerűsége.

E-kereskedelem: a megfelelő háttérrel rendelkező kereskedők tovább fogják növelni online jelenlétüket

Az e-kereskedelem kétségkívül az egyik sikertörténet a mostani krízisben, bár ez nagyban korlátozódott az alapvető termékek – köztük az élelmiszerek, gyógyszerek és az egyéni védőeszközök – beszerzésére. Az Európa-szerte tapasztalt, kiskereskedelmi egységeket érintő korlátozásoknak és kényszerbezárásoknak köszönhetően sokan fordultak az online vásárlás felé attól függetlenül, hogy korábban éltek-e ezzel a beszerzési lehetőséggel.

A legutóbbi időszaknak köszönhetően látható, hogy a vírusnak, illetve a megváltozott fogyasztói magatartásnak köszönhetően a nagyobb növekedést elérni kívánó kereskedelmi egységek kénytelenek lesznek fejleszteni online jelenlétüket és működésüket vevőik kiszolgálása érdekében.

A technológia és fejlesztés segíthet a járvány okozta hatások enyhítésében

A gépek felemelkedése már régen elkezdődött részben az egyre dráguló emberi munkaerő kiváltásának köszönhetően, azonban a jelenlegi idők jól megmutatják, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be napjainkban, és fognak a jövőben is. Az ipari és logisztikai szektorban is megjelentek az okos megoldások a legutóbbi években, megfelelve a bérlői elvárásoknak, hiszen a bérlői tevékenységek is egyre jobban technológia vezérelté válnak. 

Rengeteg terület van, melyben a technológia segít az épületek működésében és üzemeltetésében, ezek közül néhány példát kiemelve: Az energiaellátás folyamatos ellenőrzése és optimalizációja, amely gondos tervezést igényel, hiszen a működési költségek jelentős hányadát adja. A robotok, automatizált targoncák, 3D nyomtatás vagy a drónok csak néhány példa azok közül, amelyeknek az alkalmazása már elterjedt a közelmúltban, és ami azóta is folyamatosan fejlődik. A járványhelyzetre nem lehetett felkészülni, ám a technológia és az egyéb innovációkba történő befektetések segíthetnek a a negatív hatások enyhítésében, amennyiben a mostani körülmények fennmaradnak, vagy a jövőben egy hasonló járvány megismétlődik.  

Az EMEA régióra vonatkozó piaci aktivitások

„Az e-kereskedelem jövőbeni további térnyerésének köszönhetően megnövekedett igény mutatkozhat a városi logisztikai ingatlanok iránt. Azonban jelenleg ezen az alpiacon a tároló kapacitások kihasználtsága már most 98%-os Budapesten, így jelenleg nincsenek elérhető szabad területek, ahová az ilyen típusú cégek tovább bővülhetnek. Ennek megfelelően várható, hogy új fejlesztések fognak indulni ezen az alpiacon az elkövetkező években.” mondta Steinfeld Tamás, a Colliers International piackutatási igazgatója.

(Colliers International)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek