Nyomtatás

Csapdába csalja a koronavírust az új magyar felfedezés

719

Kacskovics Imre immunológus az InfoRádióban elmondta, a magyarok által kifejlesztett bonyolult fehérjemolekula "átveri" a sejtekre támadó vírust, sőt a már megtámadott sejtekből is kisöpri. Hatása 2-4 hétig tarthat. Azt is elmondta, kapszula mikor lehetne belőle legkorábban.

Magyarországon is beindult egy kutatás, egyetemek, kutatóintézeti és gyógyszeripari laborok fogtak össze, hogy kifejlesszenek egy gyógyszert, egy terápiás készítményt a koronavírus ellen. Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja, a kutatás vezetője az InfoRádióban elmondta, ebben a pillanatban egy nagyon komplex tudásra van szükség, immunológiai, biotechnológiai ismeretekre van szükség.

"Egy nagyon bonyolult fehérjemolekulát kell kifejleszteni,

ismerni kell a virológiát, közben pedig nyomon követni a folyamatosan változó szakmai ismereteket, a világ összes pontján megjelenő, fontosabb publikációkat" - világított rá Kacskovics Imre, aki a munkára 4-5 tapasztalt kollégát kért fel. Kedden volt az első megbeszélésük, és koordináló szerepet visznek a három konzorciumi partner között.

Így támad a COVID-19

A vírus, amikor megtámadja az embert és megfertőzi, leginkább a tüdősejtjeiben lévő receptorhoz kapcsolódik. Miután ez megtörténik, egyesül a sejttel és meg is öli azt, később nagy mennyiségben szabadul ki a sejtből és újabb sejteket képes megbetegíteni.

"A mi gyógyszerjelöltünk gyakorlatilag egy csapda.

Az egyik része nem más, mint maga a receptor, vagyis csapdába csaljuk a vírust, amely odakötődik ehhez a molekulához ahelyett, hogy a sejteket ölné meg. Ha kellő számú gyógyszermolekulát juttatunk a szervezetbe, akkor a vírus összekeveredik."

A másik rész egy antitest-molekula, ami biztosítja azt, hogy ez a gyógyszer hosszú ideig a szervezetben keringjen, 3-4 hétig, azután ürül csak ki. Plusz azokat a sejteket is meg tudja gyógyítani ez a molekula, amelyeket a vírus megfertőzött, így gyakorlatilag elpusztul a vírus forrása.

Más orvosok egy védőoltáson dolgoznak, amiről szintén beszélt Kacskovics professzor.

"A gyógyszer passzív védelemnek tekinthető, ami azért fontos, mert bizonyos emberek nagyon legyengült állapotban vannak, például a szervátültetettek. A védőoltás ezzel szemben felkelti az immunválasz figyelmét, ami így beindul, így hosszú ideig, akár évekig maga biztosítja a védettséget."

Mikorra lesz gyógyszer?

Azt nem tudni, pontosan mikor érhet el egy ilyen felfedezés a "kapszula" fázisba, Kacskovics Imre szerint másfél év alatt lehet elérni oda, hogy beadhassák a kérelmetaz első vizsgálatokig lefolytatására.

"Ha a jelenlegi járvány másfél év múlva is ugyanilyen veszélyes lesz, viszonylag rövid időn belül meg lehet kísérelni emberekben alkalmazni. Ha lemegy addig a járvány, akkor nem lesz annyira ok a sietségre" - tisztázta.

Azt sem tudni, hogy folyamatában milyen természetű lesz a járvány, ezért is kell most áldozatot hozniuk az embereknek, hogy "ne mindenki egyszerre betegedjen meg", azt az ellátórendszer ugyanis nem bírná.

"Ne mozduljunk ki a lakásból, home office-ban dolgozzunk,

lassan el kell kezdeni maszkot hordani bevásárláshoz is,

mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fertőzést csökkentsük. Akkor is, ha a fertőzöttek 80-85 százaléka észre sem veszi, hogy fertőzött."

Elmondta még, hogy amíg csaknem mindenki meg nem fertőződik és az emberek "át nem hangolódnak", a járvány itt lesz velünk és folyamatos betegséget fog okozni; a gyógyszer nem is erre készül, hiszen hatása mindössze hetekben lesz mérhető.

A szakember azt mondta, óvatosan bánna a Kínából érkező információkkal is, ugyanis

még senki sem találkozott kétszer az új koronavírussal,

így azt sem tudni, hogyan reagál az emberi szervezet, ha másodszor is találkozik vele.

Forrás: infostart.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek