2024. április 18., csütörtök - Andrea

Hírek, elemzések

Melyik a legfiatalabb korosztály az ingatlanpiacon? És milyen igényekkel érkeznek?

2020-03-10 619

A fiatalok már 20 éves kortól nagyobb számban jelen vannak a hazai ingatlanpiacon, ugyanakkor az árakkal és a minőséggel kapcsolatos elképzeléseik némileg eltérnek az idősebb korosztályétól.

Most megnéztük, hogy három eltérő helyszín esetében - a pesti kerületekben, a budai agglomerációban és a Balatonon - mi jellemző leginkább a fiatalok ingatlanvásárlási szokásaira.

A 20-25 éves korosztály jelenik meg a legfiatalabb, de már számottevő vásárlói rétegként a pesti ingatlanpiacon

- mondta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. Hasonló a helyzet az agglomerációban, így a dél-budai települések, például Érd esetében, azzal a különbséggel, hogy itt azon fiatalokkal találkozhatunk leginkább, akiknek már van egy, két, esetleg három gyerekük, vagy legalábbis tervbe van véve a baba - mutatott rá Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője.

A balatoni ingatlanpiac viszont ilyen szempontból egy kicsit más képet mutat. Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője szerint ugyanis a déli parton a legfiatalabbnak a 35-45 év közöttiek számítanak, tehát a demográfia némileg elcsúszik a középkorosztály irányába. Oka van ennek: jóval drágább ingatlanokat vásárolnak itt a “fiatalok”, mint a pesti kerületekben. Az ingatlanközvetítő szerint tipikusan 40-80 millió forinttal lépnek az ingatlanpiacra ezek vevők a Balatonon.

Ezzel szemben Pesten gyakorlatilag 30 millióig bezárólag keresgélnek lakást, ami azért jelentősen leszűkíti számukra a lehetőségeket

- derült ki Sebestyén Tamás szavaiból. Családi házakat természetesen 25-30 millióért nem kapnának, sem itt, sem a dél-budai agglomerációban, így ott 40 millió forintig bezárólag szeretnének ingatlanhoz jutni, ami azt jelenti, hogy ilyen összegért keresnek akár újépítésű ingatlanokat - de ennyiért persze nem nagyon kapnak, legfeljebb 50 millióért -, akár felújítandó házakat. Emellett még a telkek nagyon keresettek a fiatalabb vásárlók körében a dél-budai agglomerációban - hívta fela figyelmet Hártó Regina.

Kézenfekvő lehet a kérdés, hogy ez a fiatalabb korosztály miből finanszírozza az ingatlanvásárlást, hiszen megtakarítása - akár csak számottevő anyagi ereje - fiatal korukból kifolyólag még keveseknek van. Sebestyén Tamás szerint leginkább az jellemző, hogy bár ők vásárolnak, mögöttük megjelenik a szülők anyagi támogatása. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a lakás megvásárlásának teljes költségét a szülők állnák, mindenesetre beszállnak, illetve adott esetben megteremtik az önerőt egy hitelfelvételhez.

Hártó Regina még a támogatások, támogatott hitelek felhasználására is felhívta a figyelmet, mellyel gyakran élnek a fiatalabb ingatlanvásárlók. A balatoni ingatlanpiacon ugyanakkor inkább már a jó pozícióban dolgozó vagy saját céggel rendelkező ügyfelek jelennek meg vevőként, de emellett hitelfelvétellel vagy rokoni segítséggel realizálódó vételekkel is lehet találkozni - tette hozzá Krausz Gábor.

Sebestyén Tamás ugyanakkor egy fontos jellemzőre is felhívta a figyelmet a fiatal vásárlókkal kapcsolatban: jóval válogatósabbak, mint az idősebb korosztályok, és leginkább a minőségi, szépen felújított - de nem feltétlenül új vagy újszerű - ingatlanokat keresik. Az ingatlanközvetítő úgy véli, hogy a fiatalabbaknak rendkívül fontos a design, a megjelenés, az hogy megfogja őket a lakás vizuális megjelenése, miközben a középszerű, lelakott ingatlanok nem érdeklik őket.

A méreteket tekintve a pesti lakások esetében a másfél, kétszobás ingatlanokat keresik, viszont házakat nem nagyon vesznek Zuglóban vagy a XVI. kerületben. Jellemzően egyébként inkább a jó közlekedésű, belvároshoz közelebbi ingatlanok közül válogatnak, tehát vagy a 7-es vonalán, vagy az Örs Vezér terétől, illetve a 2-es metróvonal megállóitól nem túl távol keresgélnek leginkább.

Érden eközben már a nagy szobaszámú családi házakból válogatnak, tekintve, hogy a település főleg ilyeneket kínál az ingatlanvásárlóknak, és csak kis számban lakásokat. Hártó Regina felhívta a figyelmet arra, hogy egyre jelentősebb igényt érzékel a nappali plusz négyszobás házak iránt, miközben a piaci kínálatban inkább nappali plusz három hálószobás ingatlanokkal találkozhatunk.

A balatoni ingatlanpiacon megint csak inkább a lakások a keresettek, természetesen a parton vagy legalábbis a part közelében. Krausz Gábor szerint a leggyakoribb, hogy kifejezetten nyaralónak, saját célra vásárolnak, de emellett azért akadnak olyanok is, akik vegyes használatban gondolkodnak: pár hetet nyaralnak benne nyáron, majd a maradék időre bérlőknek próbálják kiadni.

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details