Nyomtatás

Folytatódik az új Néprajzi Múzeum beruházása a Ligetben

2019-11-18 904

Nem kapott az új Néprajzi Múzeum építésének leállításával kapcsolatos megkeresést az intézmény, a beruházás az önkormányzati választás óta is zavartalanul folytatódik – nyilatkozta a főigazgató pénteken.

Kemecsi Lajos hangsúlyozta: nem hangzott el olyan felvetés, hogy le kellene állítani a Néprajzi Múzeum leendő otthonának építését az Ötvenhatosok terén. Elmondása szerint a kivitelezés nagyon előrehaladott állapotban van, rövidesen elkészül a földfelszín alatti épületrész, ami a teljes múzeum mintegy kétharmadát teszi ki.

Az épületet a tervek szerint 2021 végén adják át. Már idén elkészült azonban a Néprajzi Múzeum jövőbeli háttérbázisául szolgáló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, ahol jelenleg a csúcstechnológiát képviselő raktártechnológia és gépészet beszerelése zajlik.

neprajzim

A főigazgató kiemelte: az új épület megnyitásáig a Néprajzi Múzeum még aktívabban van jelen az online térben, jól halad a költözés előkészítése és a gyűjtemény digitalizálása, valamint előrehaladott állapotban van a leendő állandó kiállítás tervezése is.

Elmondása szerint az új Néprajzi Múzeum állandó tárlata is az intézmény saját gyűjteményén alapul majd, a kiállítás alapterülete pedig az eddigi 1200-ról 3000 négyzetméterre nő.

Az állandó kiállítás terek mellett 800 négyzetmétert foglal majd el a gyerekmúzeum területe, az időszaki kiállítóterek pedig további 2500 négyzetmétert tesznek ki.

A magyar anyagon kívül a tárlat a nemzetközi anyagot is megmutatja, de nem külön, "rezervátumként", az alapkoncepció ugyanis nem a legszebb darabok egyszerű felsorakoztatását célozza, hanem a látogatóban felmerülő kérdések megválaszolására koncentrál – fogalmazott a főigazgató, hozzátéve: az állandó kiállítás mellett nagyszabású időszaki tárlatokkal is jelentkeznek majd.

Mindaddig a Néprajzi Múzeum más módokon mutatja meg magát: az #Etnoishappening kampány során például egy-egy napra korábbi otthonai mellé települt ki, a közösségi médiában pedig megtöbbszörözte feliratkozóinak számát és aktivitását – számolt be.

A videóra kattintva megnézheti, milyen lesz az új Néprajzi Múzeum.

Jelenleg zajlik a gyűjtemény digitalizálása is, amely a főigazgató elmondása szerint nem csak a költözés előkészítése miatt fontos. A 20. század első évtizedeiből származó nitrátos negatívok például rendkívül tűzveszélyesek, hűtőkamrában kell őket tárolni. Ezt a fotóanyagot eddig egyáltalán nem digitalizálták, most azonban ez teljes körűen megtörtént, az eredmény pedig rövidesen online is elérhető lesz.

Forrás: turizmus.com

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek