2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Hírek, elemzések

A WELL elindult hódító útjára Magyarországon is

2019-10-22 626

A nagy sikerű háromnapos OfficeXPO keretein belül került sor az első WELL Building konferenciára a MOM Sportban, ahol jelentős érdeklődést váltottak ki a hazai és nemzetközi szaktekintélyek előadásai és kerekasztal-beszélgetései. Bár az út elején járunk, de az út szerencsére tisztán látszik - számol be a realista.hu.

Pár éve még azt sem tudtuk, hogy mi az a WELL, ma már több hazai irodaház WELL minősítéssel is rendelkezik. A WELL a többi nemzetközi zöld minősítési rendszerhez képest az épületeken belüli környezetet vizsgálja, az irodaházakra vonatkoztatva az egészséges munkahelyi környezetre helyezi a hangsúlyt tíz alapvető szempont alapján (pl. fény, levegő, táplálkozás stb.)

Joseph Marfi és Paul Ajiboye szakértők előadásaikban nemzetközi kitekintést adtak a WELL világáról, és most jöjjön néhány adat, amely érzékelteti a minősítő rendszer fokozatos térhódítását. Jelenleg csaknem 4000 folyamatban lévő és minősített WELL-projektről számolhatunk be világszerte, amely több mint 40 millió négyzetméternyi területet ölel fel csaknem 60 országban. A WELL meglehetősen rugalmas rendszer, fokozatosan építik be az új javaslatokat és tapasztalatokat, hiszen a változó munkakultúrákhoz kell igazítani a belső tereket is.

A WELL Building Standard tökéletesítésében komoly szakértők működnek közre, tudományos alapon vizsgálják az emberi szervezetet, valamint az egészséges élet- és munkakörülményeket. Ki kell emelnünk a Delos tevékenységét, amely – zászlajára tűzve az „egészséget” és a „jóllétet” – úttörő munkát végez azért, hogy egészséges irodákban, lakásokban és közterületeken töltsük a mindennapjainkat. Laborkörülmények között elemzik a környezetünket, nem csak a betegségek elkerülése a cél, hanem általánosan egy minőségi élettér megteremtése is.

Sitting is the new smoking

Számtalan aspektust említhetnénk, de érdemes kiemelni az irodai ülőmunka veszélyeit, hiszen ez már krónikussá vált, ahogy mondja az új szlogen: sitting is the new smoking. Mivel szinte egész nap ülünk, ezért az aktív, sok mozgással járó munkahelyek világa felé kell elmozdulnunk. Az új generációk a technológia és az új munkamódszerek segítségével már kilépnek ebből a statikus munkastílusból, és egészségesebb környezetben töltik az idejük nagy részét.

Az egészséges környezet egy komplex holisztikus megközelítést igényel, hiszen nem csak az irodában kell megteremteni a WELL feltételeit, hanem a munkaidő után a szabadidős tevékenységben és az otthoni élettérben is az optimális körülményekre kell összpontosítanunk, hiszen fizikai és lelki értelemben csak egy minden percében harmonikus életvitel biztosíthatja a WELL kitűzött céljait.

Folyamatosan értékelni kell az irodai WELL eredményeket, fontos a monitoring, hogy az adott bérlő vállalat rendszeres visszacsatolásokat kapjon. A teljesítmény ellenőrzésére sztenderd megoldásokat, protokollokat lehet alkalmazni, megvan a megfelelő eszközrendszer, amellyel igazolni lehet az elért eredményeket. Szakértő munkatársakat kell képezni, akik tudatosan használják ki a WELL biztosította lehetőségeket, és a kollégáikat bevezetik a zöld minősítő rendszer alapelveinek mindennapjaiba.

WELL a nagyvilágban...

Tomáš Meliško, a HB Reavis vezető munkatársa az ingatlanfejlesztő vállalat pozsonyi székházának innovatív munkakörnyezetét mutatta be. Az irodaházban a legújabb technológiák dominálnak, arcfelismerő rendszer, a térkihasználtságot elemző szenzorok, zeneszoba és számos okos megoldás alakítja az élhető munkakörnyezetet. Az épületben harmincötféle munkatér található, amelyek a koncentrált munkavégzést, a tanulást, a relaxálást, illetve az együttműködést és a közösségépítést támogatják.

Közösségi terek, csendszoba, könyvtárszoba, alvó és masszázs szoba, titkos szoba és számos olyan helyiség található, ahol minden dolgozói igényt ki lehet elégíteni. Az irodaházban nagyjából 200 okos szenzort is elhelyeztek, amelyek minden helyiségben képesek szabályozni a hőmérsékletet, a páratartalmat és a fényt, illetve monitorozzák a kollégák tartózkodási helyét és az egyes helyszínek kihasználtságát is.

De nem csak épületeket, hanem irodákat is lehet a WELL jegyében kialakítani. A CBRE szakértői – Csobánki Zsuzsa és Kákosy Zsolt – előadásukban bemutatták egy amerikai és egy európai irodájukat is, amelyek megszerezték a WELL-minősítést, így jutottak el a fenntarthatóság megfogalmazásától a munkahelyi jóllétig. Meglehetősen komplex munka ez, hiszen számba veszik a biológiai adottságokat, egyes kémiai folyamatokat, szenzorok és más audio- és vizuális mérések segítségével feltérképezik a környezeti tényezőket. Egyébként a CBRE Los Angeles-i irodája érdemelte ki 2013-ban a világon az első WELL-minősített iroda címet. Az ergonomikus bútorok, a fenntartható berendezések és a változatos terek együttesen teremtik meg azt a wellbeinget, amely elvezet a WELL-hez is.

...és Magyarországon

Magyarországon is pozitív folyamatok indultak el, hiszen a Futureal több irodaháza már kiérdemelte a WELL Platina előminősítést (Advance Tower, Budapest ONE, Corvin Technology & Science Park), ahogy arról Radványi Gábor, a Futureal főépítésze is beszámolt. Emellett az Europa Design és a Bánáti + Hartvig Építész Iroda célul tűzte ki, hogy a munkahelyi környezetükben is megvalósítják a WELL sztenderdeket.

Feuertag Ottó, az Europa Design tulajdonosa beszámolt arról, hogy meglehetősen szkeptikus a hazai közvélemény az újjal kapcsolatban, majd hozzátette, hogy a WELL alapvetően a HR-esek fegyvere lehet, de még nem elég erős a HR-vonal ahhoz, hogy a WELL minden szinten elterjedjen hazánkban is. Ők a saját útjukat járták, sokan nem értették, amely a hiányos ismeretekből és az újtól való félelemből is fakadt. Hartvig Lajos építész pedig a WELL-minősítésre való felkészülés fázisairól számolt be az irodájukban, amely valóban minden tevékenységre kiterjed az egészséges táplálkozástól kezdve a közös sportoláson át a kert rendezéséig.

Összességében az előadásokból és az élménybeszámolókból is kiderült, hogy meglehetősen komplex munkáról van szó, a WELL valóban aprólékosan és körültekintően a mindennapjaink valamennyi befolyásoló tényezőjét számba veszi, hogy mindenre kiterjedően nyújtson segítséget a 21. század emberének az egészséges életvitel megteremtésére mind az irodában, mind az otthoni környezetben.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details