Nyomtatás

Szlovákia lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

364

Szlovákia irodalma kerül a középpontba a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amelyen 130 kiállító, több mint 40 külföldi szerző és 150 program várja a közönséget szeptember 29. és október 2. között a Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban és az Európa Ponton.

Gál Katalin, a rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke elmondta, hogy az október 2-ig tartó Könyvfesztivál díszvendége Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író, oknyomozó újságíró lesz. A belorusz alkotó a pódiumbeszélgetéssel egybekötött ünnepélyes megnyitón veszi át jövő csütörtökön a Budapest Nagydíjat, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester ad át.

Négy napon át több mint 130 könyves cég mutatja be kiadványait, 150 könyvbemutató és beszélgetés, valamint 200 dedikálás várja a látogatókat, de a gyerekkönyveknek otthont adó Gyerekbirodalomban is változatos programokkal készülnek a szervezők.

A fesztiválon díszvendég országként Szlovákia irodalma mutatkozik be a Bázis-Magyar Művészeti és Irodalmi Egyesület Szlovákiában nevű szervezet rendezésében - tette hozzá Gál Katalin, kiemelve, hogy az esemény ideje alatt naponta 6-8 élő bejelentkezés, valamint írókkal, költőkkel készült interjúk lesznek elérhetők online az MKKE Youtube-csatornáján. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fesztivál programjai ingyenesen látogathatók.

Deák Renáta, a Bázis-Magyar Művészeti és Irodalmi Egyesület Szlovákiában elnökségi tagja a szlovák díszvendégségről elmondta, hogy a fesztivál alatt 29 szlovák mű magyar fordítását és 10 szlovákiai magyar szerző műveit mutatják be.

Lesz köztük regény, novellás- és verseskötet, gyerek- és tényirodalom, valamint folyóirat is. A szerzők nagy részének most jelenik meg először magyar fordításban műve.

Huszonöt szlovák szerző jelezte, hogy személyesen is részt vesz az eseményen, emellett három szlovák irodalomtudós, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársai, Radoson Passia, Viliam Nádaskay és Ivana Taranenková beszélnek a kortárs szlovák irodalom trendjeiről magyar és cseh irodalomtudósokkal. A díszvendégség alkalmából szlovák irodalmi blokkal készülnek a magyar irodalmi folyóiratok (a Jelenkor, a Tiszatáj, a Kalligram, az Alföld és a pozsonyi Irodalmi Szemle).

Karádi Éva, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja koordinátora elmondta, hogy immár huszadik alkalommal rendezik meg az eseményt a könyvfesztivál keretei között. Idén szeptember 30-án tartják az elsőkönyvesek bemutatkozását, amelyre 20 európai országból érkeznek fiatal szerzők az Európa Pontba, egyebek mellett Írországból, Olaszországból, Szlovéniából, Horvátországból, Franciaországból, Hollandiából, Svájcból vagy Ciprusról. A magyar elsőkönyves Halász Rita lesz, aki a múlt évben elnyerte a Margó-díjat. A szerzők pódiumbeszélgetéseken mutatkoznak be.

Kollár Árpád, a PesText fesztiváligazgatója arról beszélt, hogy első alkalommal csatlakoznak az könyvfesztiválhoz irodalmi programokkal és beszélgetésekkel. Kiállításokkal, képregényes beszélgetésekkel és nemzetközi illusztrációs workshopokkal is készülnek felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt a fővárosban, a Három Hollóban és  Deák17 Galériában.

Gáspár Máté, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. művészeti vezetője elmondta, hogy jövőre ünnepli a főváros Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulóját, az alkalomra a főváros több eseménnyel készül. Az egyik ilyen program lesz a Budapest Könyvfőváros-sorozat, amelyről a könyvfesztiválon tudhat meg többet a közönség. Az Európa Pontban rendezendő workshopon pedig szó lesz a Budapest Nagyregény-projektről is, amelynek célja, hogy írók és civilek is teret kapjanak ahhoz, hogy elmesélhessék saját Budapestjük történeteit.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek