Nyomtatás

Ismét jön a virágkarnevál „kistestvére”, a Galiba

268

A Debreceni Virágkarnevál kísérőprogramja, az idén XI. Galiba Gyermekfesztivál öt napon keresztül közel 200 ingyenes programot biztosít a gyerekek és családjaik számára az ország egyetlen klasszikus Vidámparkjában, a debreceni Nagyerdőn augusztus 17. és 21. között.

Mi leszel, ha nagy leszel?

Állatgondozó, növényorvos, bűvész, fizikus, kémikus, katona, kertész, légiutaskísérő, rendőr, sofőr, színész, társasjáték tesztelő, e-sportoló, tűzoltó, mentős, rendőr, vasutas, zenész, táncos, énekes, modell, levéltáros, pap, gyógyszerész, fodrász, környezetvédő, vívó, légtornász, tornász, sportlövő, kung-fu mester, aerobik oktató, edző, gólyalábas, focista, kézilabdázó, tolmács, tudós, mérnök, marketinges, programozó, tervező vagy tévés – a fesztivál közelebb hozza a modern és hagyományos szakmákat a kicsikhez, sőt a nagyobbaknak is segít abban, hogy megismerjék azt, miről szólnak a napjaink új munkakörei.

A fesztiválon a gyerekek találkozhatnak a csodálatos mentősökkel, a bátor tűzoltókkal, katonákkal és rendőrökkel, akik elképesztő eszközeikkel és járműveikkel érkeznek, melyeket a kalandvágyó gyerkőcök akár ki is próbálhatnak:

tűzoltó csúszda és mentő autó – csak kettő az ikonikus darabok közül, melyeket birtokba vehetnek a Galiba alatt.

És ha már járművek… A KidCar gyermekméretű távirányítós, elektromos kisautókkal készül, míg a DKV-nak köszönhetően mini elektromos kisbuszt tesztelhetnek a gyerekek, és próbára tehetik ügyességüket a buszban berendezett szabadulószobában.

Vásári komédiások, népmesék, játékok

A zenei nevelés nem csupán a műveltség része, de az egészség megőrzésében is fontos szerepet játszik: a zenehallgatás növeli az agy aktivitását és a produktivitást, továbbá a számunkra kellemes zene hallgatása és a hangszeres játék dopamint szabadít fel. A Lituus Rézfúvós Zenekar, a Varázserdő, a Helyőrségi Zenekar és a Rocksuli interaktív hangszersimogató programjain keresztül a kicsik közelebb kerülhetnek a hangszerekhez, a zenéhez és a különböző zenei műfajokhoz.

A gyermekkor meghatározó eleme a meseolvasás: a fesztivál népmeséit ezeken a napokon szépen szóló muzsika és népzene, továbbá néptánc bemutató és táncház egészíti ki Bíró Imre és zenekara jóvoltából.

A felnőtteknek is újdonságként hathat a matyipróba elnevezés, mely népmesei hősünk, Lúdas Matyi nevéhez köthető. E próbán a gyerekek népi fajátékok segítségével ügyességi próbákon mérettethetik meg magukat, ahol a győztes versenyző nem kisebb címmel mehet haza aznap, mint, hogy ő Az év Matyija!

Reneszánszát éli a társasjátékozás, a Mit játsszunk? csapata és a Debreceni Pagony könyvesbolt több száz társasjátéka közül lehet majd választani a látogatóknak.

kiskar2

Állatkerti séták, sport és kézműves foglalkozások

A látogatók – belépőjegy ellenében – állatkerti sétákon vehetnek részt, ahol találkozhatnak Lúdas Matyi lúdjával, továbbá 5 földrész 200 fajának további 900 egyedével, és megismerhetik ezeket a bámulatos állatokat: láthatják őket etetés közben, információkat szerezhetnek természetükről és szokásaikról, miközben a gondozóik munkáját is megismerhetik.

A növénykertben pozsgások és kaktuszok kiállítása várja a leendő botanikusokat és növényorvosokat, míg az ifjú geológusok a Föld méhének kincseivel ismerkedhetnek az Az ásványok világa, a Föld költészete című kiállítás keretében.

A fesztivál vezérelve évről évre az, hogy a sport és az egészséges életmód fontosságára nevelje a kicsiket. A DEAC tornaszakosztálya, a kézilabdázó- és focista csemetéi, a Claudia’s Angels légtornászai és a különböző tánciskolák (latinos zumba, modern tánc, társas tánc, mazsorett, akrobatikus show, hip-hop, shuffle) különböző formáit mutatják be a mozgásnak, melyekhez a gyerekek kapcsolódni tudnak.

A fesztivál várva várt elemei a legkülönbözőbb kézműves foglalkozások, a festések és színezések, a hűtőmágnes készítések, arcfestések és hajfonások vagy a nagy népszerűségnek örvendő szerencsekerekezés, képkirakás és jelvénykészítés.

A Lehetsz Király, a Kismaszat, az Oviakadémia és az Egyenlő Esély Egyesület érzékenyítő foglalkozásokkal, finommotorikát fejlesztő kézművesfoglalkozásokkal segít a gyermekek érzékeinek finomhangolásához; a Csodakutya Alapítvány pedig bemutatja a kutyaterápia gyógyító szerepét.

kiskar3

VR-játékok és kihagyhatatlan finomságok

Természetesen a mai, modern játékok is szerepet kapnak az ötnapos fesztiválon, így a Rioter Games képviseli a gamereket, ki lehet próbálni számos izgalmas VR játékot, továbbá FIFA és Forma 1 konzolok érkeznek a fesztiválra. A gyerekek körében jelenleg a legnépszerűbb játék, a Beat Sabber várható a legnagyobb attrakciónak.

A technológia vívmányaival is első kézből találkozhatnak a látogatók: saját szemükkel láthatják hogyan zajlik a 3D nyomtatás vagy mire képes a robotika tudománya, a grafikai szoftverek varázsát pedig green box fotókon keresztül csodálhatják meg a kicsik, hiszen Demónától a Jégvarázsig varázsolnak a gyerekek köré díszletet a grafikusok.

A rendezvényről kihagyhatatlan a fagyi, a színes jégkása, a popcorn, a vattacukor és a kürtőskalács, melyek mellett egészséges finomságok, gyümölcspoharak és gyermek menü is vár a látogatókra.

A Zádor debreceni kávépörkölő a felnőttek számára nyújt frissítőt ehető, kukoricamáléból készített poharakban.

A fesztivál öt napján a Vidámparkba történő belépés díjmentes. A fesztivál aktuális híreiről a rendezvény Facebook-eseményéből értesülhetnek az érdeklődők.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek