Nyomtatás

Kettős magyar siker a Vukovar Filmfesztiválon

273

A Külön falka kapta a legjobb filmnek járó elismerést a Vukovar Filmfesztiválon Horvátországban. A zsűri a műfajt újraértelmező koncepció mellett a színészi játékot is méltatta. A legjobb kisfilmnek járó díjat K. Kovács Ákos Branka című alkotása hódította el.

Átadták a Duna menti országok legújabb filmjeit szemléző Vukovar Filmfesztivál elismeréseit – adta hírül a Nemzeti Filmintézet. A horvátországi eseményen a zsűri az elsőfilmes Kis Hajni Külön falka című alkotásának ítélte a legjobb filmnek járó díjat. Indoklásukban a műfajt újraértelmező koncepciót, valamint a színészek játékát méltatták.

A Külön falka egy olyan film, amely a változásról, a megbocsátásról és az önmegvalósításról szól, a főszereplők energiája által vezérelt nyers természetesség pedig fokozza az érzelmes alkotás hatást

– indokolta döntését a zsűri.

A Külön falka a Horváth Zorka által alakított tizenkét éves vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő Niki és édesapja, a kidobóként dolgozó, börtönből kiengedett, Dietz Gusztáv által megformált Tibor találkozásáról szól. A magyar-szlovák koprodukcióban készült filmben Kis Hajni alkotótársai Nyoszoli Ákos operatőr, Nyitrai Anna látványtervező, Gorácz Vanda vágó és Borsos Oleg zeneszerző voltak. A forgatókönyvet a rendező Szántó Fannival közösen jegyzi.

A Külön falkát már több fesztiválon is díjazták: legutóbb a Magyar Mozgókép Fesztiválon, valamint a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon is a legjobb film lett, utóbbin a közönségdíjat és a legjobb férfiszereplő díját is megkapta.

Nem ez volt azonban az egyetlen magyar siker a július első hétvégéjén megrendezett Vukovár Filmfesztiválon:

a legjobb kisfilmnek járó díjat K. Kovács Ákos Branka című alkotása kapta.

Az NFI közleménye szerint a magyar-jugoszláv határ közelében 1991-ben játszódó történet címszereplője egy szarajevói ápolónő a kórház szülészeti osztályán, ahol az osztály főorvosa megpróbálja rávenni arra, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el a szüleikkel, hogy a külföldi pároknak eladott babák a születésük után nem sokkal meghaltak. Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia.

A Branka a Salamandra Film gyártásában készült a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával, producere Gyurin Zsuzsi és Osváth Gábor volt.

| Forrás: fidelio.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek