Nyomtatás

Két cannes-i filmet is hoz a magyar mozikba a Cirko Film

479

Bejelentették a 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2022. május 17–28.) hivatalos programját.

A válogatásból a Cirko Film jóvoltából két film már biztosan eljut a magyar mozikba is. Mindkét filmnek magyar vonatkozása is van. Cristian Mungiu „RMN” című filmje, amelyet a versenyprogramba válogattak be, egy soknemzetiségű erdélyi faluban játszódik, egyik főszereplője magyar. Az Un Certain Regard válogatásában bemutatkozó osztrák–francia–német film, a „Corsage” pedig a 19. századi osztrák császárné és magyar királyné, Erzsébet, azaz Sisi életének egyik időszakát meséli el.

Az RMN-ről:

Közeleg a karácsony. Matthias külföldről tér vissza a havasok között fekvő erdélyi szülőfalujába. A férfi aggódik fia, Rudi miatt, és minden vágya, hogy viszontláthassa egykori szerelmét, Csillát. A faluban valami megfoghatatlan nyugtalanság és irracionális rettegés honol, és amikor Csilla pékségébe felvesznek két külföldi alkalmazottat, felszínre törnek a korábban rejtett indulatok.

Az RMN-t a román új hullám egyik legfontosabb képviselője, Cristian Mungiu írta és rendezte, aki gyakori vendég Cannes-ban: itt mutatták be az Arany Pálmát nyert 4 hónap, 3 hét, 2 nap, a Mesék az aranykorból, a legjobb forgatókönyv díját nyert Dombokon túl és a legjobb rendező díjával kitüntetett Érettségi című filmjeit is.

Az osztrák rendező, Marie Kreutzer Corsage című filmjének főszereplője a Fantomszálból és a Bergman szigetéből ismert luxemburgi színésznő, Vicky Krieps.

Erzsébet osztrák császárnét és magyar királynét egykor Európa-szerte bálványozták. Sisi azonban 1877-ben betölti a negyvenedik évét, és már hivatalosan is öregasszonynak számít. Bár annak idején kulcsszerepet játszott az Ausztria és Magyarország közti kiegyezésben, szerepe mára pusztán jelképessé vált. Egyre kétségbeesettebben küzd, hogy megőrizze a róla alkotott képet és fiatalos külsejét. A bécsi udvar fullasztóvá válik számára, ezért fiatalkorának izgalmait keresve Angliába és Magyarországra utazik, ahol meglátogatja egykori szerelmeit és politikai szövetségeseit.

Az RMN és a Corsage című filmeket előreláthatólag az év második felében mutatják be a magyar mozik. Forgalmazó: Cirko Film.

| Forrás: cseppek.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek