Nyomtatás

A magyar katonákról és kutya bajtársaikról nyílt időszaki kiállítás a Hadtörténeti Múzeumban

506

A fotók közel egy éven át lesznek láthatók.

Négylábú bajtársak – katonák és kutyák címmel új időszaki kül- és beltéri fotókiállítás nyílt Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban – olvasható az intézmény az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tárlaton az Osztrák-Magyar Monarchia időszakától napjainkig mutatják be a hadsereg kötelékében szolgáló, a katonák mellé bajtársnak szegődő kutyákat: a termekben az első világháborúban szolgálatot teljesítő egészségügyi és vontató négylábúakról, a Magyar Néphadsereg határőr kutyáiról, valamint napjainkban a Magyar Honvédség kötelékében szolgáló robbanóanyag-kereső, járőr- és őrző-védő kutyákról, kiképzőikről és gazdáikról is láthatók fotók.

kutyki

Először a német-francia háborút követően, 1872-ben – éppen százötven évvel ezelőtt – a francia hadseregben alkalmaztak kutyákat katonai célra, az első világháborúban azonban többek közt már az Osztrák-Magyar Monarchia haderejében is feltűntek, főként sebesültek felkutatását, illetve szállítását segítve. A császári és királyi, illetve honvéd kutyák kiképzése 1914 végén, Bécsben indult, átvéve a rendőrségnél korábban már bevált metódust.

A Magyar Királyi Honvédségen belül a két világháború közötti időszakban határőrök mellé alkalmaztak hadikutyákat, az új határok adta rend fenntartására, de ugyanebben a korszakban az állatok hadi alkalmazásának lehetőségei is bővültek:

Németországban gázfigyelő szolgálatra tanították be őket, a szovjet Vörös Hadseregben pedig harckocsi-elhárító kutyákat képeztek ki, amelyeknek a tankok kiiktatása volt a feladata.

A második világháborúban a legtöbb hadsereg használt kutyákat, az első világháborúhoz hasonlóan lőszer- és egészségügyi készletszállításra – köztük az amerikaiak is, ahol 1942-ben indult el a K9-program, aminek részeként az ebek az alapkiképzést követően speciális kiképzést kaptak: őr, járőr, futár és aknakereső feladatokra készítették fel őket.

A második világháborút követően, a háborús romok eltakarításakor a Magyarországon állomásozó szovjet kutyás csapatok a fel nem robbant aknák és robbanószerek felkutatását segítették.

A négylábúak ma is a Magyar Honvédség részét képezik, hiszen az ma öt kutyás alegységgel rendelkezik, amelyek robbanóanyag-kereső, őrző-védő és járőrkutyákat képeznek ki, illetve foglalkoztatnak – olvasható a közleményben.

Az időszaki kiállítás 2023. március 28-ig látható a budai Várnegyedben, a Kapisztrán téren lévő Hadtöréneti Intézet és Múzeumban.

| Forrás: 24.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek