Nyomtatás

Ékszer újragondolva

462

Tíz kortárs ékszerművész alkotásai is bemutatkoznak a veszprémi Művészetek Házában nyíló Érintkezések / Contacts című kiállításon, amely az iparművészet mint új téma köré épül.

Az Ádám Krisztián, Börcsök Anna, Diriczi Csenge, Gera Noémi, Harsány Patrícia, Jermakov Katalin, Kecskés Orsolya, Tóth Zoltán, Ujvári-Zsiga Luca és Vékony Fanni ékszerművészek munkáit felvonultató tárlat rámutat a hagyományos ékszerek és a kortárs ékszerművészet különbségeire, ami a funkciót, a formavilágot és az anyaghasználatot illeti. A művészek más-más korosztályt képviselnek, és alkotói stílusukban is különböznek egymástól, ami által a paletta sokszínűségét ígérik mintegy arra ösztönözve a látogatókat, hogy újragondolják az ékszerről alkotott elképzeléseiket és annak művészettörténetben elfoglalt helyét.

Aki kapcsolatba kerül a kortárs ékszerekkel, egy szabad asszociációs térbe lép, ahol a saját képzeletét működtetve értelmezheti a tárgyakat, ugyanakkor a legkülönbözőbb kulturális és társadalmi kérdéseken is elgondolkodhat

– olvasható a Dubniczay-palotában nyíló kiállításról.

Az ékszerek mellett a kortárs textilművészet is helyet kap mint a designművészet másik eleme.

Olyan textiltervező iparművészek alkotásaival várja az érdeklődőket a tárlat, mint Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka, Lőrincz V. Gabi, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Vereczkey Szilvia, Vető Márta és Zimonyi Gwendolin. Az alkotók az elmúlt két év munkáiból készítettek válogatást.

ekszerujre2

A tárlat különlegessége – amellett, hogy pályakezdő alkotókat is bemutat –, hogy olyan más művészeti ágak is megjelennek, mint a filmművészet, a zene vagy a képzőművészet. Az ismétlődő motívumok által előtérbe kerül például a ritmus, a kortárs táncot pedig Góbi Rita táncművész jeleníti meg a megnyitón egy improvizációval.

Az Érintkezések / Contacts című kiállítás január 22-én 11 órakor nyílik. A megnyitón Grászli Bernadett igazgató és Dallos Krisztina kulturális projektmenedzser köszönti a résztvevőket, a tárlatot hivatalosan German Kinga, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense nyitja meg. A kiállítás kurátora Dohnál Szonja galériavezető.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, valamint a Texhibition és a Design Without Borders programsorozattal szoros együttműködésben megvalósuló rendezvény a tervek szerint ősszel csatlakozik az idáig csak Budapesten megrendezett Ékszerek Éjszakájához is.

| Forrás: magyarnemzet.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek