Nyomtatás

Régóta várt együttműködéssel indítja az évet a Jazzlegendák sorozat

358

A Müpa Jazzlegendák sorozata évről évre a műfaj legmeghatározóbb ikonjait és kiemelkedő együtteseit hozza el Budapestre. Nincs ez másként az új esztendőben sem, amelyet egy igazi jazznagyágyú indít.

Az amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd január 12-én Gerald Clayton, Reuben Rogers, Kendrick Scott és Sokratis Sinopoulos oldalán érkezik, és természetesen a hazai zenei színtér kiemelkedő alakja sem hiányozhat a színpadról: a cimbalom mögött Lukács Miklós áll majd.

Amikor majdnem napra pontosan egy évtizeddel ezelőtt Charles Lloyd budapesti koncertjére készült, tán még maga sem gondolta, hogy egy egyszerinek tervezett együttműködésből hosszú távú munkakapcsolat lesz. 2012-ben Sky Trio elnevezésű formációjával érkezett a Müpába, vendégzenészként pedig két tárogatóművészt is meginvitált a koncertre. Az ő javaslatukra hívta meg Lukács Miklós cimbalmost is, aki virtuóz játékával annyira lenyűgözte a mestert, hogy hosszú évekig tartó közös munka lett az eredménye. Amikor a wrocławi Jazztopad fesztivál felkérte Lloydot egy eredeti mű megalkotására, kétség sem fért hozzá, hogy az amerikai jazz legjobbjaiból összeválogatott zenekarába Lukácsot is meghívja zenélni. „Miki briliáns zenész, aki érti a modernitást, és nemcsak varázslatos harmóniákat teremt a cimbalmon, de ütőhangszerként is használja azt” – nyilatkozta róla a közös munka után. A kollaboráció eredménye a Wild Man Dance album, amin a népi gyökerű hangszerek bevonásával Llyod a nagy múltú lengyel város kultúráját és tájait idézi meg. Lukács és a lírán játszó görög Sokratis Sinopoulos organikus részei lettek a zenekarnak, így a zongorista Gerald Clayton, a bőgős Reuben Rogers és a dobos Kendrick Scott mellett őket is hallhatjuk a Müpában.

floy2

Kevés együttesre illik jobban a „legendás” jelző, mint a lassan 40 éves Clayton–Hamilton Jazz Orchestrára, akik március 11-i koncertjükre olyan névsorral készülnek, amelyre még a fanatikus jazzrajongók is csak csettinteni tudnak. Ráadásul a 19 tagú nagyzenekar három kivételes hölggyel lép színpadra. A japán Akiko Tsugura egy jazzben nem megszokott hangszert választott magának: az orgona már önmagában is lenyűgöző, de egy big banddel kiegészülve egészen biztosan lehengerlő hangzást produkál majd. Az amerikai René Marie 42 évesen egy kényelmesen felépített életet és banki karriert hagyott hátra azért, hogy az álmait követve a jazznek szentelje minden idejét. A szókimondó énekesnő azóta sem hátrál meg a kihívások elől; 22 éve tartó karrierje alatt eddig 11 albuma jelent meg, amelyeken az élet minden oldala – az öröm éppúgy, mint a keserűség – megjelenik. A magyar közönség számára külön öröm lehet a hazai pop- és souldíva, Radics Gigi vendégszereplése, akit kifejezetten erre az estére invitált meg a CHJO.

floy3

Nem kevesebb, mint 11 Grammy-díj és 54 Grammy-jelölés tulajdonosai lépnek színpadra június utolsó napjaiban: Lee Ritenour és Dave Grusin azonban nem csak zenei elismerésekben osztoznak. Nem mindennapi munkakapcsolatuk eddig 17 közös albumot eredményezett, amellett, hogy külön-külön is lenyűgöző zenei karriert tudhatnak magukénak. Ritenour 2014-ben már járt Budapesten, Grusin azonban a június 29-i koncerten mutatkozik be a magyar közönség előtt. 

A Jazzlegendák sorozat a Lexus támogatásával jött létre.

 

Charles Lloyd: Wild Man Dance

  1. január 12., szerda 20:00 — 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Charles Lloyd - szaxofon, tárogató

Közreműködők: Gerald Clayton – zongora; Reuben Rogers – bőgő; Kendrick Scott – dob; Sokratis Sinopoulos – líra; Lukács Miklós – cimbalom

 

További információk: https://bit.ly/Charles_Lloyd

Az előadás Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/310485980979041

 

Clayton-Hamilton Jazz Orchestra: Jazz Power & Soul Feat. Radics Gigi, René Marie és Akiko Tsuruga

  1. március 11., péntek 20:00 — 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk: https://bit.ly/Clayton_Hamilton_Jazz_Orchestra

Az előadás Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/5043466172354199

 

Lee Ritenour & Dave Grusin

  1. június 29. szerda 20:00 — 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk: https://bit.ly/LeeRitenour_DaveGrusin

Az előadás Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/470273601200373

 

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek