Nyomtatás

Okoskiállítás nyílt Debrecenben

356

A Budapesti Épületgépész Múzeum által felajánlott tárgyakból és a DSZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola saját gyűjteményéből épületgépészeti állandó kiállítás nyílt szerdán a Kassai úti intézményben.

Érdemes ellátogatni a DSZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolába. A tárlat egyik különlegessége, hogy a kiállított tárgyaknál elhelyezett QR-kódokat beolvasva a látogatók többletinformációt kaphatnak az eszközökről.

A megnyitó ünnepségen a házigazda szerepében Kovács Zsolt igazgató köszöntötte a meghívott vendégeket, a jelenlévő oktatókat és diákokat, továbbá az iskola társintézményéből, a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikumból érkezett látogatókat.

Az iskola vezetője elmondta, hogy a tárlat legfontosabb célja az épületgépészeti ágazat népszerűsítése.

Szeretnék, ha a nyílt napokon, pályaorientációs eseményeken egyre több diák figyelmét keltené fel a szakma. Mint mondta, a tárlat most már állandó részét fogja képezni az iskolának. A diákok számára rendkívül hasznos lesz, hiszen testközelből tudják megismerni azokat az eszközöket, amelyekről tanulnak.

A megnyitón részt vett Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat elnöke, aki arról beszélt, hogy a kiállítás az Országos Magyar Épületgépészeti Napok keretében nyílt meg. A részletekről szólva elmondta: hagyomány, hogy a rendezvény ideje alatt egy-egy oktatási intézményben hasonló múzeum-sarkot avatnak. Gyurkovics Zoltán a fiatalok felé fordulva hangsúlyozta: az épületgépészeti szakma az egyik legembercentrikusabb hivatás, hiszen az ágazat szakemberei az épületek használóinak komfortját hivatottak kiszolgálni. A 2000-es években robbanásszerűen fejlődtek az épületgépészeti technikák, ezért az ágazatban tevékenykedő szakembereknek folyamatosan képezniük kell magukat.

Chappon Miklós egyetemi docens, az Épületgépészeti Múzeum igazgatója elmondta: 260 négyzetméteres, nagytétényi kiállítóterükben több mint 8500 tárgyi és 12 ezret meghaladó irodalmi gyűjtemény foglal helyet. Ezen kiállítási tárgyakból adtak át a debreceni szakképző intézménynek és a jövőben folyamatosan frissíteni fogják a tárlatot.

A kiállítás berendezésében Kiss Gyöngyi vállalt jelentős szerepet. Az iskola épületgépész oktatója elmondta: a szakmabelieknek rendkívüli élményt nyújt a tárlat, hiszen ötvözi a régmúltat, napjainkat és a jövőt.

A látogatókat nosztalgikus érzés keríti hatalmába, amikor elsétálnak az elmúlt század gáztűzhelyei mellett és óhatatlanul eszükbe jut a nagymama konyhája, illetve az ott készült finomságok. A tárlat egyik különlegessége, hogy minden kiállított tárgynál elhelyeztek egy QR-kódot, melyet beolvasva a látogatók számos többletinformációhoz juthatnak. Kiss Gyöngyi azt is elmondta, hogy van olyan kiállított kályha, melynek restaurálásában az iskola központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő diákjai vettek részt.

| Forrás: haon.hu - dehir.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek