Nyomtatás

Kihirdették a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának nyerteseit

505

Podhradská Lea, Szeleczki Rozália, Hevér Dániel és Breier Ádám filmtervei nyertek a Nemzeti Filmintézet (NFI) fiatal alkotókat támogató Inkubátor Programjának pitch fórumán, Sós Bálint Dániel pedig a közönségdíjat szerezte meg.

A pitch fórumot lelkes érdeklődés övezte, a helyszínen és online több mint 200 fős szakmai közönség előtt mutatkoztak be a legígéretesebb elsőfilmesek péntek délután a Toldi moziban - közölte az MTI-vel hétfőn a Nemzeti Filmintézet.

Podhradská Lea Apám lánya című kreatív dokumentumfilmjével, Szeleczki Rozália Cicavízió című abszurd, romantikus vígjátékával, Hevér Dániel Valami madarak című drámai vígjátékával, Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című családi drámájával, Sós Bálint Dániel pedig Minden rendben című pszichodrámájával lett a pitch fórum nyertese.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a rendezvényen elmondta: "a mai elsőfilmesek irigylésre méltó helyzetben vannak, hisz a korábbi filmes generációknak nem biztosítottak olyan jó terepet, mint ma az Inkubátor Program. A Filmintézet szakembereinek közreműködése mellett a tehetséggondozó program jelentős anyagi támogatást is biztosít a fejlesztéshez és a gyártáshoz egyaránt. Újdonság, hogy marketing támogatásra is pályázhatnak a fiatal alkotócsapatok profi szakemberek bevonásával már a forgatás kezdete előtt is" - idézi a kormánybiztost a közlemény.

A döntősök közül az öt nyertest szakmai zsűri - Borka Csilla és Kálmán András forgalmazási szakemberek, Császi Ádám és Lakos Nóra filmrendezők, Stalter Judit producer - és a pitch fórumon személyesen vagy online résztvevő közönség választotta ki.

A zsűrit képviselve Kálmán András emlékeztetett arra, hogy az Inkubátor Programban készült kis költségvetésű filmek az elmúlt években legalább akkora sikereket értek el, mint az átlagos költségvetésű alkotások, melyeket tapasztalt mozifilmrendezők készítettek.

A nyertes projektek gyártására a Nemzeti Filmintézet pályázati úton nyújt támogatást.

Mint a közlemény emlékeztet, az NFI Inkubátor Programjának célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és időszerű témák feldolgozásának támogatása. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van.

A program rendkívül népszerű a pályakezdők körében: tavaly 68 pályázat érkezett, melyek közül a szakmai előzsűri választotta ki a tíz továbbjutó filmtervet. A döntős projektek 2 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesültek, a tíz alkotócsapat felkészülését az NFI Fast Forward Programja keretében szervezett workshopok segítették.

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program keretében már 29 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierjét a cannes-i filmfesztiválon tartották, ahol elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.

Az NFI közlemény felidézi továbbá, hogy 2019-ben mutatták be Kárpáti György Mór Guerilla című történelmi drámáját, Hartung Attila FOMO - Megosztod, és uralkodsz című filmjét és Nagy Zoltán Szép csendben című drámáját. Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotása a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) szakmai zsűrijétől elnyerte a fődíjat a magyar filmek versenyében.

Idén öt inkubátoros film mozipremierjét tervezik az alkotók, és jelenleg is három játékfilm forog, valamint két animáció készül a program támogatásával - áll a Filmintézet közleményében.

(Forrás: muvesz-vilag.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek