Nyomtatás

Járdafesztivál és „Tangózás” vár a Népszínház utca környékén október 7-9. között

2022-10-05 539

Ingyenes, underground városi fesztivállal érkezik október második hétvégéjén a Budapest Tuning egyik legnagyobb őszi eseménye (párhuzamosan az Új Körúttal – nehéz lesz döntenetek, hol is töltitek a hétvégét). A kulturálisan diverz környéken egymás mellett élnek őslakosok és friss beköltözők, az évtizede nyitva lévő fodrász mellett elfér az afgán büfé az újhullámos törzshely és a lakászsinagóga is.

Október 7-9. között gyertek a Telekitangóra és a Járdafesztiválra: városi, helytörténeti séták, koncertek, kiállítás, bolhapiac, gasztró programok várnak mindenkit!

A város egyik legszélesebb sugárútja, remek adottságokkal, izgalmas helyekkel és gazdag történelemmel, a mentén több nagy tér és park is sorakozik, mint a II. János Pál pápa vagy a Teleki. Tudtad például, hogy a Kálvin tértől pikk-pakk, kevesebb mint negyed óra alatt ott vagy az az utóbbinál is?

A Külkörút és a Budapest Tuning égisze alatt az októberi hétvégén a Járdafesztivál és a Telekitangó a környék valódi, előítéltektől mentes arcát mutatja meg, és az alulról szerveződő, helyi erőket megmozgató zenei-, gasztronómiai- és civil fesztivállal újra felteszik a térképre a Népszínház utcát.

A Külkörút a kezdeményezők szándékai szerint megváltoztatja a Népszínház-negyedről alkotott képet. „Többé ne számítson bátorságnak, ha a Blahán túlra indulunk” – ezen a sztereotípián szeretnének változtatni a szervezők. A projekt mögött a kerületben működő Kastner Kommunity kávézó és közösségi tér, a Rákóczi téren galériát és vintage boltot működtető Oltai Kata kurátor, művészettörténész és a Népszínház utcai kötődésű civil csapat Petrik Bence, Széplaki Márk és Kehrer Ádám állnak.

NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál

A hétvége során, október 7-9. között a Népszínház utca különböző pontjain találkozhatunk zenés, kulturális és gasztronómiai eseményekkel, kora délutántól egészen este 8 óráig. Ezek egyszerre szólnak a helyiekhez, a környékbeli lakosokhoz és azokhoz is, akik szeretnék a fesztiválszezont egy ingyenes és emberléptékű, underground hangulatú eseménnyel zárni.

A jó hangulatért válogatott fellépők felelnek, többek között: Csángálló, Hét-Hat Club, DJ Oldschool Peppino és a Nagy Világ Cru, Obadu (Nép DJ Live Set), Unicumbia, Ephemere, Hakumba, Lendvai Banda, Gaska táncház, BP Choro Club, Veroköltö és még sokan mások.

A főhadiszállás pedig a frissen nyílt ZSÍR kocsma lesz, a Népszínház utca és a Kiss József utca sarkán. De kóstolhattok autentikus ételeket a Kabul Bahar afgán büfében, libanoni finomságokat a Beirut Expressben vagy a pakisztáni ízeket a Desi Deeraban meg persze magyar klasszikusokat a Csibefalatozóban.

TELEKITANGÓ

A Népszi mellett, annak végpontján Budapest egyik fantasztikus és kevéssé ismert tere is rengeteg programmal vár majd mindenkit. Megismerkedhettek a történetével, találkozhattok a lakókkal, itt dolgozókkal, lesz kiállítás is, városi séták, bolhapiac, vásári finomságok is.

A Teleki tér hatalmas és sok szempontból szimbolikus “be-nem-lakott” tér. A 19.század közepétől vásártérként működött, de a város peremének számított, két pályaudvar közötti átmenetnek, a szegénység és a bűnözés stigmája kísérte. Mégis sokan megmaradtak itt és virágzó multietnikus területté vált: Budapest harmadik legnagyobb zsidó közössége élt itt, de számos tót és német ajkú honfitársunk is. A vásártér, a bolhapiac után kapta a “Tangó” becenevet a legenda szerint. A 2010-es évektől, több fokozatban felújították a közterületet, az itt álló csarnokot és a parkot. 2014-ben az Újirány vezetésével egy fontos közösségi tervezésen esett át, azonban a város szövetébe nem sikerült bekötni, de az itt lakók számára sem ismert és kihasznált terület igazán.

Egy bolhapiaci szituáció köré szervezett helytörténeti bemutatás keretében szeretnénk elindítani a párbeszédet, az “elhallgatott hangok” feltárásának lehetőségét. A dzsentrifikáció okozta folyamatok értelmes feldolgozását, csatornázását segítő projekt elkezdeni, amelyhez társakat hívunk. – írják a szervezők.

2022. október 7. péntek

Teleki, a Tangó 16.00 órától sötétedésig.

  • helytörténeti kiállítás a park területén, egész hétvégén
  • A Rosa Parks Alapítvány vár integrációs totóval és adomány turkálóval.
  • A Rosa Parks Alapítvány Láthatatlan Tanoda programja 2013 óta működik Budapest VIII. kerületében. Hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyerekekkel foglalkozunk, óvodától egészen a középiskola végéig.

A Telekinél körbe-körbe. Építészettörténeti séta a tér vonzáskörzetében 17.00 órától

  • Torma Tamás, újságíró, építésztkritikus, az Egy hely… blog és vlog gazdája
  • A séta ingyenes!

2022. október 8. szombat

Bolhapiac 9.00-15.00 között

  • Gyere adni és venni, az ingyenes bolhapiacon. Hozz egy lepedőnyi felesleges tárgyat amit eladnál vagy felajánlánál. Regisztrálj előre vagy csak jelenj meg és tedd le az árud!

Fazekas “Eldorádó” Bálint a Telekin 10.00-15.00-ig

  • Ki ne ismerte volna a legendás éttermét a Rákóczi téri Csarnokban! Most visszatér egy speciálisan erre az alkalomra összeállított menüvel, melyet kimondottan a vásári ételek ihlettek. Kóstolhatsz jazz levest idényzöldségekből vagy szarvasgrillkolbászt helyben sütve az alkalomhoz készült bucival és saját szószokkal. Szerényebb adományért akár kacsazsíros kenyeret.

Megismerhetsz civil szervezeteket a bolhapiacon 10.00-15.00 óráig

  • Velünk lesz a Lehetőségek tere, mely a Práter utcában működik. Fő célkitűzésük fiataloknak és fiatal felnőtteknek (16-35 év) lehetőséget teremteni képzések és projektek formájában az együtt gondolkodásra, az élmény alapú tanulásra, találkozásra és közös alkotásra.
  • Velünk lesz a Bagázs Közhasznú Egyesület is.

Városi séták:

  • 11.00: Lócsiszárok és standosok, zenészek és nézelődők – A Teleki tér lakói. Irodalmi, kultúrtörténeti séta Sidó Anna, muzeológus művészettörténésszel.
  • 13.00 és 15.30-as kezdéssel: UCCU Budapest Roma Városi Séta. Két órás interaktív séta keretében roma fiatalokkal körbejárhatod a Nyolckert.
  • 17.00 A Teleki tangója. Városépítészet és bűntörténet. Városi séta Torma Tamás, építészetkritikussal és Bezsenyi Tamás, kriminológussal

2022. október 9. vasárnap

Városi séták:

  • 11.00: Bűn, ha élek? A szocialista alvilág arca a Teleki tér környékén. Városi séta Bezsenyi Tamás, kriminológussal
  • 15.00 Lócsiszárok és standosok, zenészek és nézelődők – A Teleki tér lakói. Irodalmi, kultúrtörténeti séta Sidó Anna, múzeológus művészettörténésszel.

| Forrás: enbudapestem.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek