Nyomtatás

Világzenei hét a KOBUCI Kertben, 2022. október 4-8.

2022-09-27 473

A IV. Óbudai Világzenei Hét idén október 4. és 8. között várja a zenerajongókat. A meghívott művészek névsora ezúttal is magáért beszél; régi ismerősökkel, kiváló hazai és nemzetközi muzsikusok közreműködésével, a peremműfaj ünnepével köszön el tizennegyedik évadától a KOBUCI Kert.

A fesztivált október 4-én a Dalinda énekegyüttes hölgykoszorúja a magyar autentikus népdaléneklés hagyományaival nyitja. Utánuk az Ötödik évszak melankolikus romantikája egy olyan Budapestet idéz meg, ahol egyszerre átélhető a magyar népi hagyomány szellemisége és a párizsi szalonok világa.

A Világzenei Hét egyik legizgalmasabbnak ígérkező produkciója a kelet-közép-európai etnojazzt játszó, szlovák-moldáv PaCoRA Trio és a magyarországi, ám pozsonyi székhelyű Ifjú Szivek Traditional String Quartet alapvetően magyar népzenét feldolgozó négyesének közös koncertje október 5-én.

Október 6-én hagyományos táncházsorozatát a fesztivál keretében zárja a KOBUCI, méghozzá erdélyi barátok közreműködésével. Magyarpalatka leghíresebb prímása, Martin Florin Kodoba egy semmihez sem hasonlítható zenei hagyományt idéz meg, ami a táncházmozgalomban olyannyira kedvelt mezőségi táncok legautentikusabb kísérőzenéjének számít. A moldvai táncház házigazdája a Rézeleje Fanfárosok zenekar lesz.

Október 7-én, pénteken az este az egyik legeredetibb, legnépszerűbb tradicionális cigány zenét játszó zenekar, a Parno Graszt lép színpadra.

A dél-magyarországi térségben élő magyarok, a bolgárok és a cigányok muzsikájának hatását is magán hordozó délszláv tamburazenét, valamint a balkán sűrűbb zenei hagyományát a Babra fogja képviselni.

Szombaton egy szabadkai zenészekből álló, harmonika, nagybőgő és dob alkotta trió, a ContraBayando nyitja az estét. A klasszikus francia sanzonok, századeleji jazz és gypsy swing dallamok, tangók, rumbák, bossa novák és keringők finoman újragondolt, autentikus megidézése egy bohém világot tár elénk.

A fesztivál záróakkordja immár hagyományosan a Boban Marković Orkestar koncertje lesz. A Kusturica-filmeknek, kivételes előadásmódjuknak és leginkább eufórikus koncertjeiknek köszönhetően a dél-szerbiai Vladičin Hanból származó 13 muzsikus teszi átélhetővé, hogy a világzene milyen gazdag és hatalmas közösségteremtő erővel bír ma is a könnyűzenei palettán.

kobuci.hu/vilagzenei_het

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek