Nyomtatás

Kávékoncertek, műfaji gazdagság és az együtt töltött idő ereje az Echo Nyári Akadémián - 2022. július 17-24.

2022-07-11 529

Idén július 17-től 24-ig várják a fiatal zenészeket és a koncertlátogató közönséget a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban. Az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész – egy hét elmélyült és intenzív műhelymunkára ad lehetőséget a zenészeknek, esténként pedig változatos koncertekkel, műfaji gazdagsággal várják a koncertlátogatókat.

Délután kávékoncerteken ismerhetik meg a fiatalokat az érdeklődők, este klasszikus-, jazz-, népzenei- és kortárs hangversenyek szerepelnek a programban, valamint pódiumbeszélgetések is várják az érdeklődőket. A sorozat minden programja nyilvános. Hagyományszámba megy a borkóstoló, amit idén is a csipketeraszon rendeznek meg.

A Károlyi-kastély tágas termeiben az elmúlt hat év folyamán kialakult a „menetrend”: minden nap reggeltől kora délutánig Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas hegedűművész a díszkönyvtárban, Varga István gordonkaművész a kastély kápolnájában, Fülei Balázs pedig a Főispán teremben tanít. A vonós kurzusokon a Liszt-díjas Kovalszki Mária, és Dani Imre zongoraművészek közreműködnek. A résztvevők a hangszeres órák mellett kamaraórákat is kapnak, és itt gyakran a tanáraikkal is együtt játszhatnak. A nyári akadémia egyik fontos alapelve, hogy mindenki játszhasson koncerten. Aki késznek érzi a produkcióját, az a délutáni kávékoncerteken léphet fel, a záróhangversenyen pedig a kurzus minden résztvevője színpadra állhat.

Az Echo Nyári Akadémia esti koncertjei 8 órakor kezdődnek. A nyitóhangversenyen Kováts Péter, Varga István, és Fülei Balázs (lásd fotó) „Nyolcszemközt Mendelssohnnal” címmel ad koncertet, Mendelssohn zongorás trióinak egyes tételei között pedig a Kossuth-díjas színművész, Blaskó Péter olvas fel részleteket a zeneszerző családtagjainak írt leveleiből. Július 19-én az Oláh Kálmán Jr. Quartet koncertezik a kastélyban, 20-án a friss Bartók-Pásztory díjas zeneszerző-orgonaművész, Virágh András Gábor szerzői estjét rendezik meg, és 21-én lép színpadra Fanfara Complexa. A kortárszenei, jazz, és népzenei koncertek után az érdeklődők pódiumbeszélgetésen vehetnek részt a fellépőkkel. Július 22-én egy zenei különlegesség, egy viszonylag ritkán hallható darab hangzik el a kastélyban: Messiaen Kvartett az idők végezetére című darabját a nyári akadémia három tanára az erre a koncertre vendégként érkező Rumy Balázs klarinétművésszel játssza. Három napon keresztül – július 20-án, 21-én, és 22-én – a délután 3 órakor kezdődő kávékoncerteken a közönség a kurzuson résztvevő fiatal muzsikusok egy-egy friss produkcióját hallhatja. A nyári akadémia zárókoncertjét július 23-án este rendezik, itt egy változatos műsor foglalja majd össze az egy héten át tartó közös munka eredményét.

Fülei Balázs elképzelése szerint a koncertek és a hangszeres órák mellett az együtt töltött idő és az inspiráló beszélgetések adják az Echo Nyári Akadémia lényegét. A hallgatók és a tanárok is a kastélyban laknak, közösek az étkezések, gyakorolni az épületben szinte bárhol lehet, de gyakran a kastélyparkból is zene szól. Hagyományszámba megy már, hogy minden évben van borkóstoló a csipketeraszon – idén a Fülei Pince készül borbemutatóval és látványkonyhával – és a tematikus mesterkurzusok is az állandó program részét képezik: július 21-én délután Széll Rita táncpedagógus a historikus táncokról  tart kurzust, amelyen mindenki a saját hangszerével vehet részt.

További információk>>

| Forrás: cseppek.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek