Nyomtatás

Új kiállítások, filmvetítés és vezetett séták a Budavári Palotanegyedben , 2022. június 25.

2022-06-24 494

Kiállítások, tárlatvezetések, filmvetítés és vezetett séták is várják a közönséget a Múzeumok éjszakáján szombaton a Budavári Palotanegyedben.

A Budavári Palota déli összekötő szárnyában komolyzenei kíséret mellett fedezhetik fel az érdeklődők új pompájában a Szent István-termet és a Palotanegyed egykori és mai újjászületését bemutató A Hauszmann-sztori című kiállítást.

A Várkert Bazár Gloriette-hez vezető rámpáján idézi meg közös balatoni emlékeinket A Balaton RETROspektív című szabadtéri tárlat bemutatva a '60-as, '70-es, '80-as évek tárgyi kultúráját, strand- és kempingkellékeket és archív fotóemlékekeit. Ennek részeként balatoni hangulathoz illeszkedő filmekből vetítenek válogatást a Szárazárok színpadon.

Budai várséták is indulnak. A főváros ékszerdoboza sétán felfedezhetik a látogatók a Várkert Bazár zegzugos épületegyüttesét, míg A pincétől a padlásig séta a Dísz téren lévő De la Motte-Beer-palotán vezeti végig az érdeklődőket.

A Várkert Bazár déli palotájában lesz látható az Új világ született című kiállítás, amelyen rendhagyó vezetést tart Juhász Anna irodalmár, valamint Zólyomi Zsolt parfümőr, az első világháborús kiállítás illatvilágának megteremtője.

A Múzeumok éjszakája napján nyílik a Hódolat az üvegnek (Hommage á Glace) című tárlat, amely a 18. századi üvegművesség tárgyaitól a kortárs művészi alkotásokig mutat be válogatást több héten keresztül a Dísz téren található De la Motte–Beer-palotában.

A kiállítás alapjául Sík Attila műgyűjtő kollekciója szolgál, aki bő húsz éve szisztematikusan keresi és gyűjteményébe rendezi azokat a ritkán elérhető használati tárgyakat, amelyek a magyar üvegművesség különféle korszakait jellemezték a történelmi Magyarország területén.

Az ENSZ kezdeményezésének köszönhetően az idei évet az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánították. A meghirdetett első tematikus évhez 74 ország, köztük Magyarország is csatlakozott.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek