Nyomtatás

Ingyenes programokkal vár hétvégén a Tájházak Napja

2022-04-20 856

A Magyarországi Tájházak Szövetsége szombaton és vasárnap rendezi a Tájházak Napja című országos rendezvénysorozatot 18 megye csaknem 60 tájházában és két határon túli településen.

Az eseményhez csatlakozó tájházak a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit, több helyszínen hagyományőrző csoportok lépnek föl, s kézműipari portékák között lehet válogatni, vásárolni, tájjellegű ételeket kóstolni – közölték a szervezők.

Az eseménysorozat központi helyszíne az idei évben Tard lesz, ahol a Népi Építészeti Programban megújult, több mint 200 éves tájházak kínálnak programokat Öltözz matyóba, perdülj táncra címmel.

A helyiek ünnepi műsorral várják a látogatókat, bemutatva a tardi népdalokat, néptáncot és népviseletet.

A jászkiséri Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteményben régi idők használati eszközeit próbálhatják ki az érdeklődők, valamint játszóház és lovaskocsikázás is színesíti a programot. Az Ukrajnából menekült családok számára a szervezők tolmácsot biztosítanak.

Szombaton a pomázi Örökség Tájházban szerb húsvéti szokásokat elevenítenek fel, kiállításmegnyitóval ünnepelnek Nagytarcsán, Ócsán, Nagysallón, Pogrányban, Hosszúhetényben, Dunaszentbenedeken, Algyőn és Fertőhomokon.

A gyógynövények lesznek a középpontban a szegedi Napsugaras Tájházban, a budafoki Barlanglakás Emlékkiállításban gyógyteákat kóstolhatnak, Boldogon a kosárfonás és a mézeskalács-készítés fogásait tanulhatják meg a látogatók.

A tiszafüredi Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházban fazekasprogramokkal várják az érdeklődőket, akik egy régészeti feltárás részesei is lehetnek. A Sóstói Múzeumfaluban kerítésfonó workshopon lehet részt venni.

A taksonyi Német Nemzetiségi Tájház Az otthonunk című kiállítással nyitja meg kapuit vasárnap. A tiszaújvárosi Villa Scederkyn Tájház közös virágültetéssel, kézműves-foglalkozással, kenyérlángossal készül, a biharkeresztesi Csicsóka Tájház programjai között mézkóstoló, pálinkaminősítés, kézműves csoki és mangalicás finomságok kóstolása is szerepel.

A teljes programkínálatról a Tájházszövetség honlapján lehet tájékozódni.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek