Nyomtatás

"Teve" a szolnoki RepTárba

2021-11-09 397

A Li-2T, 301-es oldalszámú gép, a "Teve" november 12-ől tekinthető meg a RepTár udvarán, ahova két részletben szállítják át a régi Repülőmúzeum területéről.  A régen várt gép a külső kiállítótérben a spotter torony melletti betonkockán találja majd meg a helyét – közölte a RepTár.

A gépet a II. világháború kitörésétől katonai feladatokra használták, egyebek között desszant egységek szállítására, utánpótlások célba juttatására. Az alapvetően nem harci gépnek tervezett repülőgépnek volt felfegyverzett változata is, közel húsz évig gyártották.

A szocialista országok többsége rendszerbe állította, Magyarországon 31 darab volt belőle. Az utolsó Li-2-est a MALÉV flotta búcsúztatta el 1961-ben. A Magyar Néphadseregben 1949-ben került rendszeresítésre a típus, melyet Tevének neveztek el.

teverep2

A RepTárban kiállításra kerülő Li-2T-t 1952–57 között a Magyar Néphadsereg alkalmazta, majd 1957-ben a MALÉV gépparkjába került, HA-LIS lajstromjelzéssel.

1964-es selejtezését követően a pécsi vidámparkban állították ki, ahonnan a Szolnoki Repülőmúzeumba került 2006-ban. Szolnokon visszakapta eredeti katonai zöld festését és a 301-es oldalszámát.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek