Nyomtatás

A jazz két nagyágyúja a Várkert Bazárban, 2021. augusztus 1.

2021-07-28 683

A Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla jazzkoncerttel várja az érdeklődőket a Várkert Bazár Öntőház Udvarán, augusztus 1-jén, 11 órától.

A nemzetközi jazzélet élvonalába tartozó világhírű mesterpáros: Tony Lakatos – szaxofon –, és Szakcsi Lakatos Béla – zongora – koncertje valódi kuriózum mindazok számára, akik értékelik a legmagasabb színvonalon megvalósuló zenei kalandokat. A két legnépszerűbb jazzhangszer ezen ritka alkalmak egyikekor találkozik duo formációban a színpadon. A szokványos kvartett felállásból most nélkülözzük a bőgő és dob szólamát, ami izgalmas párbeszédet tesz lehetővé a két zseniális muzsikus számára. A koncert minden pillanata új dimenziókat nyit az improvizáció nyelvén.

Tony Lakatos, a világhírű szaxofonos 1981 óta Németországban él, azóta Európa egyik legkeresettebb jazz zenésze. Számos jelentős fesztiválra kapott meghívást, fellépett többek között Poriban, Berlinben, Isztambulban, a hollandiai North Sea Jazz Festivalon, Szingapúrban, Athénben, Prágában, Stuttgartban, Frankfurtban, Leverkusenben, Moldében, Stockholmban, az angliai Bracknell Jazz Festivalon, az Appleby Jazz Festivalon, a spanyolországi Lugo Jazz Festivalon és a dél-afrikai Durban Jazz Festivalon. Több mint 280 hanglemezen hallható játéka, szólistaként pop-rock kiadványokon is közreműködött.

Eddig megjelent önálló albumain többnyire saját szerzeményeit játszotta. Az 1997-ben Generation X címmel megjelent lemezén a világhírű trombitás, Randy Brecker is közreműködött. Tony Lakatos volt az első magyar zenész, aki bejutott a Gavin Report Top 10-be, az amerikai jazzrádiók népszerűségi listájának élmezőnyébe. Tony Lakatos mesterkurzusokat tartott Amszterdamban, Rotterdamban, Arnheimben, Bécsben, Grazban, Linzben, Birminghamban, Münchenben, a hamburgi Yamaha School-on, az egyesült államokbeli Fredericksburgban, a londoni Royal Academy of Music-on, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.

Szakcsi Lakatos Béla világhírű jazz-zongorista, a magyar jazzélet meghatározó alakja. Kiemelkedő sikereket ért el az Egyesült Államokban, írt több musicalt és rockoperát. A klasszikus zene területén is otthonosan mozog, az egymástól elkülönülő zenei műfajokból közös nyelvet hoz létre. Modern, kortárs improvizáló művész, akinek játékáról Kurtág György és Eötvös Péter is nagy elismeréssel nyilatkozik. Zürichtől Varsóig, Nürnbergtől Belgrádig, Észak-Amerikától Ázsiáig a legrangosabb fesztiválokon lépett fel.

A külföldi jazz-zenészekkel való együttműködéséből az ütős George Jindával közös lemezek tűnnek ki. Chick Corea többször is méltatta Szakcsi szerzői és előadói kvalitásait, aki napjainkig a műfaj olyan nagyságaival játszott együtt, mint Carmen Jones, Frank Zappa, Marvin Smitty Smith, Jay Leonhart, Gerald Veasley, Victor Bailey, Randy Roos, Mike Richmond, John Patitucci, Chris Potter vagy Jack DeJohnette. A modern jazz mellett évek óta foglalkozik világzenével, valamint létrehozta az új magyar cigány jazz stílusát. Ebben a zenei világban találta meg saját hangját és hozott létre egyfajta sajátos, európai improvizációs zenét, melyben az amerikai jazz mellett fontos további építőelemként jelenik meg az európai kortárs zene és a tradicionális cigány népzene. Művészi munkássága elismeréseként 1987-ben Liszt-díjat, 2002-ben Budapestért Díjat, valamint Érdemes Művész címet, 2004-ben Magyar Jazz Díjat, 2005-ben Demény Pál-emlékérmet és Kossuth-díjat kapott.

| Forrás: nullahategy.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek