Nyomtatás

Szórakoztató időutazás a hazai skanzenekben

2021-07-07 331

Friss programokkal várják a látogatókat az időutazásra hívó, elődeink hétköznapjaiba és életmódjába betekintést engedő skanzenek.

A Skanzen, azaz a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma, ahol több állandó és tematikus kiállítás várja a látogatókat. A gazdag kínálat megismerésére a nyár folyamán minden második héten tematikus bringatúrákat indítanak (gyerektúra, malomtúra, Az emberélet határai túra), ezeken előzetes regisztrációval lehet részt venni. A tavaly elkezdődött, Határtalan skanzen című tematikus évük idén is folytatódik, bemutatva, milyenek voltak a trianoni döntés utáni hétköznapok.

Irodalmi játszóösvény létesült az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban, állomásain egy irodalmi műből vett idézet és ehhez kapcsolódó játék szórakoztatja az érdeklődőket. Az emlékparkban május végén egy új, a hunok régészeti hagyatékát bemutató kiállítás is megnyitotta kapuit, Arany, Ezüst, Vas címmel. Az augusztus 7-ig látogatható kiállítás több téma köré csoportosítva mutatja be a népcsoportot. Augusztus 7-én Dinnye napra, augusztus 20-án a hagyományos Szent István-napi rendezvényre hívják az útra kelőket.

Júliustól újra élvezhetők a bölénytúrával egybekötött tárlatvezetések az őrségi Népi Műemlékegyüttesben, Szalafő-Pityeszeren. A szakvezetési díj ellenében látogatható programokat augusztus végéig minden hétfőn megtartják, lehetőséget adva a porták épületeinek, lakóik hagyományos életmódjának és kulturális örökségének megismerésére. Júliustól a kézműves programok és az Őrségi Nemzeti Park garantált túrái is elindultak.

Az egykori XV-ös aknaüzem területén alakították ki a Tatabányai Múzeum Bányászati és Ipari Skanzenjét. A régi bányaüzem épületegyüttesét, irodáit, szabadtéri gépbemutatót, kiállításokat lehet itt megtekinteni, az egykori tatabányai bányászkolóniák jellegzetes lakóépületei, két iskolaterem, valamint kisipari műhelyek mellett. A skanzenben a nyár folyamán ingyenes előadásokat, fotótábort tartanak, a múzeum augusztus végén kocsmatúrára hív, Múlt App elnevezésű, történelmi applikációjuk július közepén mutatkozik be.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek