Nyomtatás

A következő 10 napban a dokumentumfilmeké a főszerep Budapesten

2021-03-02 549

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Budapest International Documentary Festival-t, a járványra való tekintettel az online térben. Március 1-10 között 30 versenyfilmet láthatnak az érdeklődők, köztük magyar alkotásokat is.

A fesztivál nyitófilmje az I am not alone, egy örmény film, aminek témája egy közösségi fellépést mesél el, ami végül megdönt egy addig megdönthetetlennek hitt korrupt rendszert.

Nagytotál című műsor vendége volt Sós Ágnes, Balázs Béla-díjas dokumentumfilm rendező, a fesztivál alapító-igazgatója, akivel az esemény részletei mellett a hazai, és a régiós dokumentumfilm gyártásról is beszélgettünk.

Nehéz a műfaj hazai lehetőségeiről beszélni, hiszen a támogatási oldalon egy kevés figyelmet kapó stílusról van szó. Míg egy nagyjátékfilm várható bevételeiről, a munka hosszáról és részleteiről előzetesen is sok minden megjósolható, addig egy dokumentumfilm megvalósulása teljesen más dimenzió. Sós Ágnes a Láthatatlan húrok című többszörösen díjazott munkáját hozza fel példának. A Pusker nővérekről szóló film nagyjából hét év alatt készült el, de a műfaj sajátossága, hogy nem ritkák az akár egy évtizedig tartó forgatási fázisok sem. Egy dokumentumfilm az életről szól, és igaz történeteket mesél el, valódi emberekkel, így nem lehet előre megmondani, hogy a kamerának meddig kell forognia. Ez az egyik fő oka annak, hogy támogatási oldalról sokszor túl kockázatos befektetésnek tűnhet előfinanszírozni egy ilyen alkotást, ha nem lehet előre tudni, hogy mikor lesz kész produktum a tervekből.

Pedig az igény megvan a minőségi magyar dokumentumfilmekre, ezt az is bizonyítja, hogy a BIDF közönsége évről-évre nő. A dokumentumfilm egy ötvözete a hagyományos filmes szórakoztató művészetnek és a nyers valóságnak. Sós Ágnes elmondta, hogy nem egyszer saját zsebből kell a forgatási fázist finanszírozni és már egy szinte késztermékkel a beruházói oldal elé állni. Pedig a költségek magasra rúghatnak, hiszen kamerára szükség van és az utazásra is költeni kell. A kockázat pedig mindig magas, hiszen lehetséges, hogy sok év munkájából végül nem lesz semmi.

Sós Ágnes arra is válaszolt, hogy a 2020-as év milyen hatással lesz az alkotókra. A szakember biztos benne, hogy a koronavírus járvány rengeteg dokumentumfilmest meg fog ihletni és bár nem vár hatalmas dömpinget a témától, de abban biztos, hogy a jövő évi BIDF-en több pandémiával foglalkozó alkotást is láthat majd a közönség.

A beszélgetést itt hallgathatja meg>>

(Forrás: trendfm.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek