Nyomtatás

Új virtuális tartalmakkal jön a Fonó Online

2020-12-02 368

Vasárnap elindultak a Fonó online sorozatai. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként videósorozatban, amelybe kedve szerint bárki bekapcsolódhat.

December 2-án szerdán Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban, muzsika és tánc Patakországból, csütörtökön pedig sor kerül az első élő online streamre a zeneházból: a Nemzetközi Jazznap alkalmából a Novan Experiment koncertjét közvetítik. December 9-én online csángó népzenei duplakoncertet ad a Berka és a Tázló, december 12-én pedig a Dobroda és a Mezőség Band lép fel a virtuális Fonóban.

Minden adventi vasárnap egy-egy adventi karácsonyi dallal hangolódunk az ünnepre Kubinyi Júliával, online. Az oktatóvideókban a népdalénekes lépésről lépésre segít elsajátítani a dallamot és szöveget, az utóbbit a video szöveges részében is közzé teszik. Az énekhez élő zene szól: Nyitrai Tamás -hegedű Danhauser Pál -kontra Lelkes András – nagybőgő muzsikálnak. Az első ének a jövendölés történetét meséli el, Mikor Máriához címmel (Kalotaszeg, Nádasmente, Méra).
Az első advent énekoktató videó visszanézhető itt.

A következő adventi énekoktatásokra december 6-án, 13-án és 20-án 18.30-kor kerül sor.

Gyimes egyedülállóan szép rétegét adja népi kultúránknak. Régies dallamvilága, hangszerelése, archaikussága messze kiemeli őt az idegen hatásoknak jobban kitett egyéb tájegységek közül. A gyimesi tánc és muzsika megigéz. A gardon monotonitása, a hegedű virtuózan intenzív játéka, a ropogtatások vérbősége, a sirülések szédületes hömpölygése, a hófehér viselet adta méltóság, a karincák kecsessége, a lassú magyarosok szívszaggató asszimetriája, a keservesek életeket megéneklő fájdalma olyan mély zamata ennek a kultúrának, hogy az ember beleszédül. De ez a beleszédülés jó.

Szerdán rendhagyó módon online tartjuk meg Gyimesi estünket, amelyhez remek táncosok és zenészek csatlakoztak megidézvén a tiszta gyimesi levegőt, de az utazási korlátozások miatt sajnos most nem tudtunk Gyimesből vendégeket fogadni.

Közreműködő zenészek: Juhász Dénes – furulya, Juhász Réka - ének, gardon
Lukács István ’Luki’ – hegedű, Tintér Gabriella - ének, gardon, Vizeli Balázs - hegedű
Közreműködő táncosok: Appelshoffer János, Armstrong Laura, Berecz István, Deffend Irén, Hajdú Flórián, Kádár Ignác, Nagypál Anett, Rémi Tünde. A program a Hagyományok Háza támogatásával valósul meg.

Idén december első napjaiban tartják meg a tavaszi első járványhullám miatt elnapolt Nemzetközi Jazznapot (International Jazzday), amelyre Herbie Hancock kezdeményezésére április 30-án szokott sor kerülni. A szervezők úgy döntöttek, hogy ne múljon el év jazznap nélkül, ezért a Budapest Jazz Club, az Opus, a Fonó, a Jedermann és az iF Kávézó részvételével online koncertekre kerül sor, amelyeket ingyenesen követhet a közönség. A határon túlról, Somorjáról a Mozi Klub csatlakozik a kezdeményezéshez.
A Fonóban december 3-án este 20.00 órakor a Novan Experiment koncertjét követhetik élő közvetítésben. A Novan Experiment egy havi rendszerességű, improvizáción alapuló zenei koncert sorozat, melynek állandó házigazdája a Mörk zenekar billentyűse : ifj. Novai Gábor (Novan). Minden hónapban vendégként érkezik 2 előadó a magyar jazz, népzenei, elektronikus vagy könnyűzenei életből, akikkel egy kötetlen jellegű zenei párbeszéd alakul ki a színpadon. Minden fellépőtől külön kérés, hogy hozzon magával valamit, ami épp a legjobban foglalkoztatja; legyen az egy szokatlan hangszer, vagy egy olyan zenei ötlet, amit eddig még nem tárt nyilvánosság elé. Az eredmény minden alkalommal egy eklektikus, szokatlan zenei élmény, melyben egyedi, inspiráló „on-the-spot” kompozíciók születnek. Novan Experiment tagok: Novai Gábor „Novan” / Halmos András / Kiss Árpád.
A koncertet élőben közvetítjük a Fonó facebook csatornáján.

December 9-én a Berka és a Tázló ad csángó népzenei koncertet 20.00 órakor. A Berka legutóbbi lemeze a Csángó négy évszak remek kritikákat kapott, a lemez egy Csángó évkört mutat be zenében. A Berka minden második pénteken tart a Fonóban molvdai táncházat, amely most a járványhelyzet miatt szünetel, ezért is szeretne a zenekar kedveskedni táncházi közönségének egy online esttel.

December 12-én 20.00 órakor a Dobroda zenekar és a Mezőség Band lép fel a Fonó virtuálisan látogatható színpadán, a koncertek – akárcsak az előzőek – a Fonó facebook csatornáján követhetők.

(Forrás: underground.pcdome.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek