Nyomtatás

Bonyhádi zománcművészeti kísérletek – kiállítás Pécsen március 28-ig

2020-11-02 648

Időszaki kiállítás nyílik november 4-én Variációk a Színes városhoz – Zománcművészeti kísérletek Bonyhádon (1967–1972) címmel a pécsi Modern Magyar Képtárban az 1967 és 1972 között nyaranta a bonyhádi zománcgyárban dolgozó művészek alkotásaiból.

A kiállított tárgyak Bak Imre, Fajó János, Ficzek Ferenc, Gyarmathy Tihamér, Hopp-Halász Károly, Jegenyés János, Kismányoky Károly, Lantos Ferenc, Major Kamill, Pauer Gyula, Pinczehelyi Sándor, Szelényi Lajos, Szijártó Kálmán és Victor Vasarely alkotásai.

Lantos Ferenc, a Pécsi Műhely csoport és a hozzájuk alkalmanként csatlakozó művészek zománcművei számára – az 1920-as években ott alkotó pécsiek (Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Johan Hugó, Molnár Farkas, Stefán Henrik és Weininger Andor) révén –

fontos inspirációt jelentett a Bauhaus vizuális formanyelve és szellemisége.

A zománc tartós, időjárásálló tulajdonságai lehetővé tették, hogy szabadtéren, köztereken, épületek díszítményeiként megjelenő alkotásaik formarendjét egy Victor Vasarely által manifesztált, egyszerű elemekből szerkesztett, a széles közönség által is érthető, demokratikus vizuális univerzum eszközévé tegyék.

zomanc2

A zománcképek követik a hagyományos táblakép képzőművészeti műfaját.

Ugyanakkor nagy felületeket díszítő iparművészeti alkotások, amelyek építészeti alkalmazásukkal illeszthetők Vasarely művészeti elveihez. Vasarely ideája a színes, geometrikus, variálható modulokból álló műalkotások építészeti, urbanisztikai léptékű megvalósítása lett volna.

Lantos Ferenc és a Pécsi Műhely alkotói zománcműveikkel az 1970-es években egyedülálló módon járultak hozzá a Színes város ideájának gyakorlati megvalósulásához.

A kiállítást március 28-áig lehet megtekinteni.

(Forrás: kultura.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek