Nyomtatás

Darufesztivál 2020 Hortobágy, 2020. október 24.

2020-10-24 809

A daruhúzás a Hortobágy leglátványosabb természeti jelensége, a természet őszi ünnepe. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, mely életre szóló élményt nyújt a Hortobágyra ellátogató természetbarátoknak.

2020. október 24-én délelőtt a hagyományos Darufesztivál, délután pedig a behajtás népszokása elevenedik meg Hortobágyon a Szent Dömötör napi Behajtási Ünnepen a Kilenclyukú híd lábánál. Ízelítő a programokból: kézműves vásár, darujátszótér, darutúrák, darukonyha eredményhirdetés, bográcsos ételek, ökörfogat, pusztaötös bemutató, hortobágyi pásztorok, néptánc bemutató.

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban.

A behajtásnak, vagy más néven szorulásnak megvoltak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai: a marhákat Katalin, vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza. A beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetés is.

„Dömötör juhászt táncoltat” – tartja a közmondás, mely egyrészt a hideg idő beálltára utal, hiszen nem sokáig lehet már a szabadban maradni, másrészt a juhászok bottal táncoltatták meg azon társukat, akinél az elszámolásnál hiány mutatkozott.

Dömötör napjának – aki egyébként a pásztorok védőszentje is volt – megünneplése a „dömötörözés” a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek, a csárdában, vagy az ún. pásztorházban s akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.

Délelőtt vásárral és bográcsban főtt pásztorételekkel várjuk Önöket.

Délután 2 órakor a Kilenclyukú híd lábánál kezdődik a Behajtási Ünnep, amikor is a pásztorok állataik– rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonulnak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről hallgathatnak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség van a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhetünk.

A daruhúzás a Hortobágy leglátványosabb természeti jelensége, a természet őszi ünnepe. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, mely életre szóló élményt nyújt a Hortobágyra ellátogató természetbarátoknak. Lehetőség van vezetett túrákon részt venni, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnál.

Részletes program

Darumozi: "Darumadár fenn az égen" filmvetítés a Látogatóközpontban - 10.30, 12.30, 13.30

11.00 Daruporta szépítő verseny és Darukonyha receptverseny eredményhirdetés
14.00 A Hortobágyi Nonprofit Kft. pásztorainak, fogatainak és jószágainak érkezése
14.10 Ünnepi köszöntő
14.20 A hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes bemutatója
14.30 A Hortobágy Örökös Pásztorainak köszöntése
14.45 A Hortobágyi Nonprofit Kft. tenyészállatainak, fogatainak bemutatása
15.10 Néptánc bemutató: hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes
15.20 A közönség ismerkedése a pásztorokkal, jószágokkal
15.35 Csikós- és pusztaötös bemutató
15.45 Elköszönés, a pásztorok, fogatok és jószágok elvonulása

Komondorfesztivál a Hortobágyi Csárda kertjében:
11.00-tól Hungária Komondor Klub kiállítása és küllemi bírálat
14.00-tól Komondor tenyészszemle

Egész nap:

Kézműves vásár, bográcsos ételek, darus túrák, szabadtéri kiállítás és ismeretterjesztő játékok, ingyenes orvosi szűrővizsgálatok és állapotfelmérés

(Forrás: www.hnp.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek