Nyomtatás

Őszi séta a Lipótvárosban, 2020. október 25.

2020-10-20 800

1896-ban még állt Lipótvárosban egy monumentális, csúf, négyszög alakú épület, kaszárnya volt és börtön. Bizonyára kitaláltátok már, az Újépületről van szó.

Újnak nevezték, pedig ekkor már betöltötte a 100. évét is. Lebontása után a teret felosztották, a telkeket Budapest leggazdagabb adófizetői, intézményei vásárolták meg.

Őszi barangolásunkon az első pesti sétatér történetével, Lipótvárossal ismerkedünk. „Virulj!” Hangzott Széchenyi István felesége szájából az avatóbeszéd a tér első platánjának elültetésekor. Sétánkon megismerhetitek a "legnagyobb magyar" különös házasságának történetét. Megkeressük, hogy hol nyitotta meg magyar nyelvű leánynevelő intézetét 1846-ban Teleki Blanka, és milyen szerelmi szálak fűzték az iskola történelem tanárához Fejér, azaz Vasvári Pálhoz. A Nádor utcán elmerenghetünk majd azon, hogy milyen szerepet játszott Liszt Ferenc a korabeli szalonéletben, és miért tört az életére egy lengyel-orosz kalandornő, aki Párizsból követte. Mesélünk majd Kossuth Zsuzsannáról is, aki saját jogon vált híressé honleányi tevékenységével, és akinek New Yorkban emléktáblát avattak. Visszautazunk majd a monarchia tengerhajózásának dicső éveibe, és pár pillanatra még a Titanicot mentő Carpathia hajóorvosával is találkozhattok. Az is kiderül, hogy Jókait miért kísérték matrózok az utolsó útjára a Nemzeti Múzeum elől.

Időpont: 2020.október 25., 9:30
Találkozási pont: a Zrínyi utca-Október 6. utca sarkán, a joviális rendőr szobránál.
További információk: greetingsfrombudapest.hu

(Esemény Menedzser)

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek