Nyomtatás

Idén is vár a Most fesztivál - 2020. szeptember 22-27.

2020-09-23 693

Szeptember 22. és 27. között tartják a fesztivált a tatabányai Jászai Mari Színházban. A Jászai Mari Színház 2015-ben azzal a céllal hívta életre Monodráma és Stúdiószínházi Fesztiválját, a Most Fesztet, hogy egy speciális seregszemlén biztosítson bemutatkozási lehetőséget a vidéki, a független és a határon túli társulatok monodráma- és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkcióknak.

Ezek az előadások a színházkultúra talán legkülönlegesebb területének képviselői közé tartoznak, sem témaválasztásukat, sem a megvalósítás formanyelvét, helyszínét tekintve nem illeszkednek a fősodorba. Az általuk képviselt művészi érték azonban éppen a kevés néző befogadására alkalmas intim közeg, a monodrámát egyedül játszó színész jelenléte vagy a kísérletezőbb jellegű alkotói megoldások okán a színházi szcéna pótolhatatlan része.

A szervezők a fesztivál évről évre történő megrendezésekor töretlenül hisznek abban, hogy a monodráma és a stúdiószínház az a két forma, mely megérdemel egy olyan speciális tematikájú fesztivált, mely több napon keresztül a legjelesebb alkotóknak szenteli a figyelmet.

Az eseményen 6 monodráma és 4 stúdiószínházi előadást láthatnak az érdeklődők a Jászai Mari Színház Kamaraszínházában és a nagyszínpadra épített nézőtéren. A stúdiószínházi előadások között Az utolsó tűzijáték (Bethlen Téri Színház, Találkozás Tehetségprogram), a Rubens és a nemeuklidészi asszonyok (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Az örökség (Füge Produkció) és A város emlékezete (Stúdió K Színház, rijekai Hrvatski kulturni dom [Horvát Kulturális Központ]) című produkciók láthatók. A monodrámák között a Megmondta professzorasszonyom (Panodráma), a Pali – Maléter Pálné életmonológja (PanoDráma), a 23 perc (MASZK Egyesület, Szeged, Orlai Produkciós Iroda, Füge Produkció), a Call Girl – a túlélés története (Mozsár Műhely, Manna), a Jeanne D’Arc a tűzben (Szín س Társulat, Fém Arts and Café) és versenyen kívül a Fehér nyuszi, vörös nyuszi (SzínMűHely Produkció, Átrium) című előadásokat láthatják a nézők.

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva a 2020-as évben is ITT ÉS MOST programokkal egészül ki. Ezeknek a köre azonban idén minden eddiginél változatosabb élményeket ígér, ráadásul ebben az évben az ITT ÉS MOST programok mindegyike ingyenes. A sort a Nem Komplett Shakespeare Művek előadása, a S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve) nyitja meg.

Ebben az évben az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet ORSZÁGOMAT EGY LÓ(ERŐ)ÉRT – Színészek és járműveik című kiállítása kerül bemutatásra.

A fesztivál gasztronómiai programmal is kiegészül, ezúttal a bakonyszombathelyi Hugisajt kézműves termékeiből lesz sajtkóstoló, a sajt mellé a bort pedig a neszmélyi Szöllősi Pincészet biztosítja.

Szeptember 26-án, szombaton Tompos Kátya Holdjárat/Keresztül Európában műsorát élvezhetik a nézők, szeptember 27-én, vasárnap délelőtt pedig a fesztivál történetében először lesz gyerekkoncert, Szalóki Ági várja a legkisebbeket a Körforgás koncertre.

Az előadások után közönségtalálkozón beszélgethetnek az érdeklődők az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2020 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethetik meg magukat. A háromtagú zsűriben Ráckevei Anna színművész, Turbuly Lilla kritikus és Vidovszky György rendező foglalnak helyet. A közönségzsűri tagjait – szintén a korábbi évek hagyományát folytatva – a szervezők a fesztivál 10 előadásos bérletét megvásárló nézők közül sorsolják ki.

(Forrás: kultura.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek