Nyomtatás

18. Spinoza Zsidó Fesztivál - 2020. szeptember 9-22.

2020-08-24 975

A Spinoza Színház idén szeptemberben tartja meg a 18. zsidó fesztiválját. A több mint két hetes fesztivál keretein belül drámák, zenés játékok, filmek, koncertek, beszélgetések, irodalom, kabaré és fotós történelem várja az érdeklődőket.

A programsorozat alatt három bemutatóra is sor kerül, amiből kettő ráadásul ősbemutató lesz. Ilyen lesz például a Fagypont alatt című, eddig ismeretlen színmű premierje. Írója, Vándor Lajos, Örkény István egyik barátja és író-költő társa volt, az ő neve azonban nem maradt fent a köztudatban. Vándor munkaszolgálata alatt 32 évesen a günsckircheni tábor felszabadulásának napján, 1945 május 4-én halt meg. Megrázó darabját, ami Észak-Quebec tartomány egyik távoli rádió-adóállomásán játszódik 1942-ben, felolvasó színházi formában, egyszeri alkalommal mutatják be a fesztiválon, Kern András, Máté Gábor, Vecsei H. Miklós és Lévay Viktória előadásában.

A másik ősbemutató a Szerelmünk, Sisi című monodráma lesz, amelyben Sisi császárné életének utolsó órájáról, és a zsidósághoz való hozzáállásáról tudhatunk meg többet (előadja: Gubik Ági).

Végül, de nem utolsó sorban pedig visszatér a Spinoza Színház színpadára a 2008-ban bemutatott Címzett ismeretlen című levéldráma. A Kulka Jánossal, László Zsolttal és Pető Katával 9 évig nagy sikerrel játszott előadás ezúttal új szereposztással (Hajdú László, Széll Attila), Czeizel Gábor rendezésében kerül ismét színpadra.

A színházban évek óta tartó dráma-sorozat célja azon magyar zsidók életének bemutatása, akik itthon és a nagyvilágban nagyot és maradandót alkottak. A sorozat előadásaiból a fesztiválon is több ilyet láthatnak majd a nézők, mint például A Pulitzer-ügyet, főszerepben Fodor Tamással, Makranczi Zalánnal és Szinetár Dórával, vagy a Herzl című kávéházi drámát Gyabronka József és Makranczi Zalán előadásában.

Természetesen a zenés darabok ebben az évben sem maradnak ki a programból. Idén a Kálmán Imre, a Szenes Hanna és a Frida című zenés játékok szerepelnek a fesztivál műsorán.

A további programokról és a jegyárakról a Spinoza Színház weboldalán, illetve a Spinoza Zsidó Fesztivál hivatalos Facebook oldalán lehet olvasni.

(Forrás: deszkavizio.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek