Nyomtatás

Határon átívelő bortúrára invitálnak Bács-Kiskun borászai

2019-11-15 966

Másodjára is nagy sikerrel zajlott le a Bács-Kiskun megyei bormustra, ahol a vidék legkiválóbb borászai, pincészetei kapnak lehetőséget, hogy bemutassák a Duna-Tiszta közének legjobb borait. Idén is kóstoló és közönségszavazás döntötte el, ezek közül melyik legyen a Bormustra bora. A Four Points by Sheraton Kecskemét hotelben, november 14-én megtartott rendezvényen egy jótékonysági borárverésre is sor került, amivel a licitálók a csángó gyerekek továbbtanulását támogatták.

Bács-Kiskun megye a jó borok hazája, ahol az ország legnagyobb szőlőterületén folyik a bortermelés. A megyei önkormányzat azért rendezi meg a Bormustrát évről évre, hogy ezt a munkát honorálja, és tovább öregbítse a környék borainak jó hírét.

A rendezvényen az egészen kicsi pincészetekkel és a legnagyobb borászatokkal is találkozhattunk, ez a felhozatal pedig idén a vajdasági kiállítókkal, kóstoltatókkal is kiegészült, határokon átívelővé téve a kínálatot. A meghívottak borkorcsolyákból és sajttálakról szemezgetve találtak közös hangra a minőségi borok élvezetében.

A megnyitón Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszönetet a résztvevőknek, majd Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség Bor- és Gasztromarketing Főosztályának vezetője vette át a szót.

haro

Minden borász négy-négy borral készült a bemutatóra, illatos fehér, nem illatos fehér, rozé és vörösbor kategóriában. Ezek közül idén is kóstolóval egybekötött közönségszavazás döntött arról, melyik bor érdemelte ki a „Bács-Kiskun Megyei Bormustra Bora” címet. A meghívottak a megye meghatározó tisztségviselői, vezetői, borkedvelői, turisztikai –és vendéglátóipari szakemberei közül kerültek ki, akik az eseményen belekóstolhattak „a megye aranyába” – így borítékolható, hogy az év boráról idén is megalapozott döntés született.

haro2

Bortúra határon innen és túl

Idén a megyei vezetőségnek hála útjára indul egy olyan turisztikai kezdeményezés, ami bizonyára sokakat megmozgat majd: a Duna Borút néven bemutatott útvonal a szerb-magyar határon átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékein át kalauzolja majd az érdeklődőket. A résztvevő negyven borászat nem csak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a látogatóknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel a Kunsági, a Hajós-Bajai, a Szabadkai vagy éppen a Szerémségi borvidéken.

four

A Bormustrán a projekt keretében készült könyv is bemutatkozott, ami a túra útvonalát és egyes állomásait is szemlélteti, de egy kiállítás is helyet kapott itt a térség pincészeteiről, történeti örökségéről. Ráadásképp levetítették azt az imázsfilmet is, ami a borozás életérzését, a zamatok és ízek harmóniáját tárta elénk, bemutatva, mit jelent a bor iránti rajongás és elkötelezettség.

Határon túliak sorsát egyengeti a jótékonysági árverés

Az Önkormányzat ebben az évben egy fontos ügyet is felkarol: a Kárpátokban megbúvó csángó falu, Háromkút lakói részesültek a támogatásban, ahol a családok gyakran kényszerülnek a gyermeküket már nagyon fiatalon, 10 évesen a távoli bentlakásos iskolákba küldeni. Ez a döntés rengeteg fájdalommal és lemondással a létminimum határán tengődő családok számára, amelyek ennek következtében sajnos gyakran szétszakadnak.

nenike2

Az est során Gál Hunor örmény katolikus plébános, Háromkút hitéleti vezetője ismertette azokat a körülményeket, amelyek megérintették és segítségre sarkallták a jelenlévőket. A jótékonysági árverésre a kiállító és bemutatkozó borászatok ajánlottak fel értékes borokat, amelyek árveréséből befolyt összeg egyenesen a rászorulókhoz került, de olyanok is akadtak, akik névtelenül és licit nélkül nyújtottak támogatást a határon túliak részére.

nenike

Ez a jótékonysági akció külön aktualitással bír, hiszen ma, november 15-én tartjuk a Magyar szórvány napját. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés kiemelten fontosnak tekinti, hogy a szórványban élő gyerekek is lehetőséget kapjanak a tanulásra. A hosszú távú, államilag támogatott végcél számukra egy kollégiumot is létrehozni.

Ehhez ugyan a jelenlegi gyűjtés nem tud hozzájárulni, de segíti néhány család sorsának jobbra fordulását. A gyűjtés nem áll meg, hanem a megyei települések, cégek megkeresésével folytatódik. Aki megengedheti, maga is csatlakozhat, és adományát eljuttathatja az Élhető Kiskunmajsa Egyesület számlaszámára.

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek