Nyomtatás

Nagyvásár, vetélkedők, koncertek, családi programok Szombathelyen, 2019. november 16-ig

2019-10-29 558

Szent Márton-nap környékén programok sokasága várja az érdeklődőket Szombathelyen. Egy kis ízelítő: országos nagyvásár, lampionos felvonulás, kalandjáték, gálaműsor. Szombathelyen Szent Mártonhoz számos néphagyomány kapcsolódik.

November 5-től a Művelődési és Sportház Házban kézműves foglalkozások és családi programok követik egymást.

A város iskolásai minden évben megünneplik Szent Márton napját, ilyenkor – az idén november 6-án – játékos helytörténeti vetélkedő keretében járják végig a város legnevezetesebb pontjait.

November 8. és 10. között a Vasi Skanzenben tartják meg az országos nagyvásárt, ahol az ország minden részéből érkezők kínálják portékáikat. Mindig népszerűek errefelé az őrségi kézműves termékek, de az erre járók megkóstolhatják az Őrség tipikus ételeit: a dödöllét, a kukoricaprószát is.

szom

November 8-án a belvárosban lampionos felvonulás lesz, valamint megemlékezés Szent Márton szobránál. A lampionos felvonulás a Szent Márton-heti programok közül az egyik legfontosabb és leglátványosabb esemény.

A székesegyházban kezdődik a Szent Márton-vesperás, amelyre folyamatosan érkeznek a hívek, alvó lámpásaikat maguk mellé téve hallgatják, mi mindent tanít a mai embernek a város védőszentje. Aztán a sok száz fős tömeg hosszú tömött sorokban megindul a Szent Márton templom felé.

Ahogyan mindig, most is a Savaria Legio katonái vezetik a menetet, őket követik az egyház és a város elöljárói, a kispapok, a fúvósok, a kórus, majd mindenki más, aki szeretne lámpásával fényt vinni a szombathelyi éjszakába. A menet a Szent Márton templomhoz érkezik, ahol a Rumi Rajki István szobrászművész által alkotott szobornál koszorúzást és ünnepi megemlékezést tartanak.

szom2

Szombathelyen minden évben a Szent Márton ünnepségsorozat részeként adják át a városi kitüntetéseket, látványos gálaműsor keretében.

Kalandjáték Savariában címmel gyermekprogramot rendeznek 12-én és 13-án, a városismeret és Szent Márton jegyében, valamint 14-én könnyűzenei koncertet tartanak. 16-án az Őrvidékházban konferencia kezdődik Szent Márton kultuszáról, történészek, múzeumi és kulturális szakemberek részvételével.

Szombathely keleti városrészében, a hajdan önálló faluként létezett Szentmártonban áll a Szent Márton tiszteletére felszentelt plébániatemplom. A római korban itt, az Arrabonába (a mai Győr) vezető út mentén terült el az antik Savaria keleti temetője.

Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek