Nyomtatás

Hatvan év után újra a Budai Vár ékszere lett a Királyi Lovarda

2019-10-25 1067

Egyre látványosabb képet fest a budavári lovarda építkezése: a várnegyed megújítását szolgáló Hauszmann-tervben újra a főváros egyik reprezentatív központjának fontos elemévé váló lovarda munkálatait most a PestBuda.hu mutatta be fotóriporttal.

A West Hungária Bau Kft. (WHB) és a Laki Épületszobrász Zrt. egy 6,6 milliárd forintos beruházásban dolgozik az 1899 és 1901 között elkészült, ám a második világháborúban javarészt megsemmisült lovarda újjáépítésén Hauszmann Alajos és Ybl Miklós eredeti tervei szerint.

 lovardaa

Lebontották az állványzatok nagy részét

A fejlesztés központi eleme, a lovarda építkezésével annyira előrehaladt a WHB és Laki, hogy az elmúlt hetekben már a külső falakat eddig eltakaró állványzatot is elbontották, így teljesen előbújt a homlokzat. A falakon látható kődíszek, a mintás tetőpalák és az impozáns színes üvegablakok is látványosak.Miután az épület előtti térre szánt, ideiglenesen a Hunyadi-udvaron helyett kapott Lovát fékező csikós szobrát is restaurálták, várhatóan hamarosan az alkotás is átkerülhet majd az épület elé.

lovarda2

A második világháború sebeit gyógyítják be

A Budapest ostroma során 60 százalékos károkat szenvedett díszes központot a kommunista rendszer döntése értelmében visszabontották egy 1950-es döntés alapján, annak ellenére, hogy akkor kisebb költséggel lett volna helyreállítható. Szintén a második világháború végén sérült meg az 1909-ben épült főőrség, amit a Kádár korszakban szintén elbontottak. A most zajló projektben a lovarda mellett az annak otthont adó Csikós udvar is megújul és a két épületet összekötő Stöckl-lépcső restaurációja is megtörténik.

lovarda3

Forrás: magyarepitok.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek