Nyomtatás

Tartósan leszakadhatnak a megújulni képtelen hotelek

2017-09-01 808

szallodaszobaSoha annyi bel- és külföldi vendég nem szállt meg magyarországi szálláshelyeken, mint 2017 első felében. Budapesten egy időben zajlott a vizes vb és a Forma1-es futam, így ezekben a napokban a 95 százalék feletti szállodai szobakihasználtság sem volt ritka, de a rangos eseményektől függetlenül is nagyon erős a szállodák iránti kereslet.

Míg 2 éve, a már akkor is dinamikus vendégszám-növekedés miatt többen a szobakapacitás hiányától féltek, ma úgy fest, hogy idén és jövőre 4000 új szállodai szobával gyarapodik az ország.

A képet árnyalja azonban az ágazatban tomboló munkaerőhiány. Aki nem tud szintet ugrani a szakmában, az tartósan lemaradhat.

Lassan nyolc éve töretlenül emelkedik a vendégéjszakák száma Magyarországon. A 2009-es mélyponthoz képest 2016-ig közel 9 millióval nőtt a vendégéjszakák száma, ez nagyjából fele-fele arányban oszlik meg bel- és külföldi turisták között. Tavaly rekordnak számító 27,6 millió feletti vendégéjszakát regisztrált a KSH. idén az első félévben – azaz a vizes vb és a rekord nézőszámot produkáló Forma1-es futam előtt – pedig 10 százalék feletti növekedést mértek az előző év hasonló időszakához képest. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) adatai szerint az első fél évben Budapesten 71, a Balatonnál pedig  47,7 százalékos volt a szobakihasználtság.

A szakmában két évvel ezelőtt kezdtek először aggódni amiatt, hogy ilyen növekedés mellett pillanatokon belül szűk keresztmetszetté válhat a szobakapacitás. E félelmek az elmúlt években egyre több szállodaipari beruházásnak adtak alapot, miközben a bankok ismét elkezdték hitelezni a válság óta fekete báránynak tartott hotelszakmát. Ennek eredményeként a MSZÉSZ adatai szerint tavaly nyár végén 2000 darab 2017-ben és 2018-ban átadandó szállodai szobafejlesztésről lehetett beszélni, és közülük mintegy 900 az ötcsillagos kategóriába tartozott.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek